Kezdődik az Orosz Zenei Fesztivál - Ismert és ismeretlen remekműveket hallhatunk a programban

2019. október 7-12. között rendezik meg második alkalommal az Orosz Zenei Fesztivált.

A Szabó Marcell zongoraművész által alapított programsorozat idén hat orosz zeneszerző munkásságát öleli fel különleges, művészeti szempontból felépített tematikával. A koncerteknek Budapesten a Zeneakadémia, a Szent István Bazilika és az Orosz Kulturális Központ, Debrecenben pedig a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom ad otthont. A fesztiválon több programmal emlékeznek meg Muszorgszkij születésének 180. évfordulójáról is. Bővebb információ és jegyek itt.

Prokofjev zenekari darabjai között megszólal az I. Zongoraverseny, de a közönség nagy örömére a Rómeó és Júlia is hallható lesz. Glinka zenéjéből a kamaradarabok kerülnek fókuszba. Muszorgszkij 180 éve született, ebből az alkalomból egy teljes napon keresztül, több rendezvénnyel mutatja be a fesztivál a zeneszerző sokszínű arcát. Előadás lesz az életéről, levelezéséről, és felhangzanak részletek az „Egy kiállítás képei” című műből. Az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum egy teljes kiállítást hoz erre az alkalomra Budapestre és Debrecenbe. Muszorgszkij operáiból filmvetítés lesz az Orosz Kulturális Központban. Szkrjabin zongoradarabjai is középpontba kerülnek. Rimszkij-Korszakov dalai pedig igazi csemegének számítanak majd a koncertek sorában. A fesztivál egyik fénypontjaként idén Csajkovszkij Vesperását hallgathatjuk meg a Szent István Bazilika csodálatos terében. Lukácsházi Győző a gyerekeket szólítja meg a fesztiválon Prokofjev Péter és a farkas című művének bemutatásával hétvégi programján. A fesztivál meghívására hazánkba látogat egy különleges, orosz guszli együttes is, akik tradicionális pengetős hangszereik által bepillantást engednek az orosz népzenébe.

A fesztiválon fellép mások mellett Fokanov Anatolij orosz operaénekes, a Kruppa Vonósnégyes, a Kodály Kórus Debrecen, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, Meskó Bánk előadóművész, Pregun Tamás és Palojtay János zongoraművészek. Az Orosz Zenei Fesztivál továbbra is szorosan együttműködik a Kodály Filharmóniával, a zenekar Somogyi-Tóth Dániel, a kórus pedig Szabó Sipos Máté vezényletével szólal meg. A fesztivál művészeti vezetője Szabó Marcell zongoraművész, aki Prokofjev I. zongoraversenyét játssza a fesztivál nyitókoncertjén.

A részletes programokról ezen az oldalon és a fesztivál facebook oldalán lehet olvasni, jegyek is ezeken a felületeken rendelhetők.

A Debreceni eseményekről, pontos időpontokról itt tájékozódhat.