Bereznai Péter METANOIA – Finisszázs a Skanzen Galériában

Október 18-án, 17 órakor a vendégeket dr. Cseri Miklós főigazgató köszönti, zárógondolatait Bakay Péter evangélikus lelkész mondja el.

„A Vajda Lajos Stúdió művészeként popos, dadás indulása után a gesztusfestészetet magába szívva, és lényegében magát a gesztust egyfajta fegyelmezett formában megőrizve, a kezdeti, számára kiüresedett 'művészetcsinálást' elhagyta, hogy fekete műveiben magát a summázatot mutathassa meg. Metanoia-szerű életútja valójában a kikristályosodás folyamata, a lélek mélységeibe és a művészet magaslataiba való utazás bédekkere. Ezek mellett a művészet keresztény eredetéhez is visszanyúl. A szakralitást mutatja be mind témájában, mind gondolatiságában." (Ván Hajnalka)

Bereznai Péter festőművész - Mezőberény, 1955. február 7.

1967-től 1971-ig a Békéscsabai Képzőművészeti Körben tanul rajzolni, amelyet a szigorú szakmai elveket valló Mokos József festőművész vezetett.

1971-ben és 1972-ben a Zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola hallgatója. Ebben az időben ismerkedik meg Galántai Györggyel és későbi barátaival, feLugossy Lászlóval, majd a Szentendrei Vajda Lajos Stúdiót megalapító ef Zámbó Istvánnal, Aknay Jánossal és Matyófalvi Matyó Gáborral; ekkor stabilizálódik vonzalma a '60-as, ‘70-es években kibontakozó modern, kortárs magyar képzőművészeti törekvések iránt.

1975-ben Szentendrére költözik, azóta tagja a Szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak. 1977-ben részt vesz a Leninvárosi Tiszai Vegyi Kombinát és a Fiatal Művészek Stúdiója által közösen szervezett Kísérleti Műhely munkájában, ahol társaival Aknay Jánossal, Bernáth(y) Sándorral, Bukta Imrével, Holdas Györggyel, feLugossy Lászlóval, Matyófalvi Matyó Gáborral és ef Zámbó Istvánnal műanyag szobrokat készítenek.

1980-tól tagja a Szentendrei Grafikai Műhelynek; 1981 és 1990 között a Fiatal Művészek Stúdiójának; 1984-től a Művészeti Alapnak (ma: MAOE); 1986-tól a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének.1988 és 1994 között a Zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola alkalmazott-grafika tanára.

Díjak:

2002: Munkácsy-díj

2017: a Magyar Művészeti Akadémia különdíja

2018: a Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti díja