Héttorony Fesztivál

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben.

Idén november 8. és 20. között rendezik meg a Héttorony Fesztivált, amely a legjobb világ- és népzenéit viszi el Makovecz Imre tereibe. A programsorozat keretében 12 zengő ház, 70 művész, 11 kiállítás, 17 koncert, konferencia, kerekasztal-beszélgetés, táncház és fényfestészet várja az érdeklődőket határon innen és túl.

A fesztivál küldetése, hogy a hazai népzene és világzene kiemelkedő művészeit a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsák a figyelmet. A koncertek mellett Makovecz Imre szellemiségét idéző életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések és gyerekprogramok várják a közönséget.

Az idei évben olyan nemzetközi sztárok lépnek fel, mint az Iberi grúz férfikórus, a balkáni régió egyik legnépszerűbb zenekara, a Mostar Sevdah Reunion, a macedón gitárvirtuóz, Vlatko Stefanovski, valamint a Berlinben élő Snétberger Ferenc. Lajkó Félix a legújabb formációjával áll színpadra, a fesztivál egyik kiemelt eseménye a 45. születésnapját ünneplő Vujicsics együttes jubileumi koncertje. A hazai előadók közül közreműködnek többek között a Dalinda, a Kaláka együttes, Novák Péter és az Etnofon, a Szent Efrém Férfikar és a Berecz család. A többhelyszínes fesztiválzáró gálára november 20-án, Makovecz Imre születésnapján kerül sor, ahol ünnepélyes keretek között átadják a Makovecz Imre-díjat.   

A fesztivál teljes ideje alatt megtekinthető Napom, napom, fényes napom címmel Vidák István (textilművész, Népművészet Mestere, MMA rendes tagja), Nagy Mari textilművész, (Népművészet Mestere, MMA köztestületi tagja), ifj.Vidák István, (a Népművészet Ifjú Mestere) és Vidák Anna (textilművész, Népművészet Ifjú Mestere, MMA Művészeti Ösztöndíj Program 2019-2022 ösztöndíjasa) nemezkiállítása a Budapest - Fonó Budai Zeneházban.

Részletes program itt.

A Héttorony Fesztivál helyszínei: Kakasd – Faluház, Zalaszentlászló – Faluház, Szigetvár – Vigadó, Neszmély – Launai Miklós Református Iskola, Csenger – Makovecz Imre Általános Iskola, Csenger – Úrszínváltozás görögkatolikus templom, Százhalombatta – Szent István-templom, Makó – Hagymaház, Lendva – Színház- és Hangversenyterem, Kassa  – Thália Színház, Csíkszereda – Millenniumi templom, Budapest – Hagyományok Háza – Budai Vigadó, Budapest - Fonó Budai Zeneház.