Klebelsberg Kuno Hét a Kultúrkúriában 2019. november 11 - 17.

144 éve született, 87 éve halt meg gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter.

"Az igazi műveltség fellendíti a gazdasági életet és gazdagságot teremt. Ellenben még a gazdag emberek és a társadalmak is tönkremennek igazi műveltség nélkül." gróf Klebelsberg Kuno

A 2019. Klebelsberg Kuno Hét nyitó rendezvényén Imre Zoltán kultúrantropológus Nagyvárad Városi Múzeumok művészeti vezetője új látószögből, a kívül-maradottak szemszögéből vizsgálja Trianon hatását Nagyvárad irodalmára.

2019. november 11. hétfő 18:30

Világégések között – Várad irodalma a két nagy háború közötti időszakban

Imre Zoltán kultúrantropológus előadása

S akkor megszólalt valaki, kiáltó szóval. Izgatott, perelt: azért mert az országhatárok megváltoztak, az életnek tovább kell menni: "Az ítélet végrehajtatott. Az álmodozásnak vége s vége a sírásnak is... Kétmillió magyarra, mint fundamentumra akarjuk felépíteni az új keretek között nemzeti autonómiánkat." Kós Károly (1883-1977) volt eme Kiáltó szó (1921) megfogalmazója.

1920. június 4-én, a korábban megegyezett győztes nagyhatalmi törekvések, érvényre jutottak. Országunk létezése területileg összedőlt, történelmi múltja tartotta egyben az elkeseredett szívekben a reményt. A vész homályában, a határ túlpartjára került magyar lelkekben, történelmünk nagyjai, valamint kultúránk biztosította a megmaradást. Erről az időszakról tart előadást Imre Zoltán kultúrantropológus, a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum muzeológusa.

A Klebelsberg Kuno Hét rendezvénye

A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni itt lehet.