Alternatív osztályfőnöki óra videó készült a Szép csendben kapcsán

A héten került a magyar mozikba Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Máté Gábor, Schell Judit, Major Erik és Bognár Lulu főszereplésével készült Szép csendben.

A filmet az első hétvégén 4091 néző látta. A filmhez készült egy beszélgetés, amelyben egy „alternatív osztályfőnöki óra” segédanyagaként Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, Tamási Erzsébet kriminológus, és Táler Orsolya pszichológus beszélget a film kapcsán felmerülő témákról. Az alternatív osztályfőnöki óra videó szakértői többek között olyan kérdésekre keresik a választ, mint „Hogyan tudunk figyelni a határokra egy tanár–diák kapcsolatban?”, „Miért közeledik egy tanár a diákjához?”, „Melyik félnek mi lehet a célja egy ilyen kapcsolattal?” A résztvevők közül Tamási Erzsébet kriminológus a film szakmai tanácsadója, a terület szakértője; Reményiné Csekeő Borbála és Táler Orsolya pszichológusok pedig a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványon belül napi szinten találkoznak a filmben felmerülő esetekkel, és foglalkoznak érintett tinédzserekkel. A rögzített beszélgetés célja, hogy segítse azon pedagógusok munkáját, akik iskolai keretek között foglalkoznak a filmmel, egyúttal szakmailag és mégis közérthetően tárgyalnak fajsúlyos témákat. A videó itt tekinthető meg.

A Szép csendben c. film kapcsán több neves művész, közéleti személyiség is megszólalt, és benyomásairól beszélt a film és a benne felmerülő témák kapcsán. Az első videókban Ráskó Eszter pszichológus; Vecsei H. Miklós színész; Al Ghaoui Hesna riporter, külpolitikai újságíró osztották meg gondolataikat. Legújabb videónkban Mácsai Pál színész, rendező szólalt meg a film kapcsán.  Az elkövetkező napokban, egy új vírusvideóban Trokán Nóra színésznő is elmondja gondolatait. A filmet olyan szakmai szervezetek hitelesítik és ajánlják, mint a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány. A Szép csendben kapcsán Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel egy rövid videó is készült: Hasonlóan elismerően beszél a Szép csendben hitelességéről a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála pszichológus. Észak-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiváljának elsőfilmes versenyprogramjában lesz a Szép csendben c. film nemzetközi premierje. Nagy Zoltán első mozifilmje november második felében Tallinnban, mintegy 250 mozgóképet felvonultató nagyszabású nemzetközi seregszemlén vesz részt. A „Fekete éjszakák” címmel megrendezett filmünnep 2014 óta a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által „A-kategóriával” minősített 15 fesztivál egyike a nagy presztízsű berlini, cannes-i, locarnói és velencei szemlékkel együtt. A november 22-i premieren Nagy Zoltán rendező, valamint Osváth Gábor és Dreissiger László producerek személyesen mutatják be a filmet a rangos fesztiválközönségének.

A film története szerint a 18 éves Dávid egy ifjúsági zenekar tehetséges szólistája. Az országos versenyre készülés finisében a zenekarhoz csatlakozik az elsőéves Nóri. Dávid hamarosan megsejti, hogy a 60 éves karmesterük "bizalmas" viszonyt próbál építeni az egyik 14 éves csellista lánnyal. Őrlődve a fiatal lány és mestere között, a fiú megszállott nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot. A főszereplő Dávidot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Major Erik alakítja, a 13 éves Nórit az első filmszerepében debütáló Bognár Lulu, Dávid barátait pedig Lengyel Benjámin és Antóci Dorottya (mindketten az SZFE színészhallgatói) játsszák. A fiatalok mellett olyan kiváló színészek szerepelnek a filmben, mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója; Schell Judit, Jászai Mari-díjas színész, a Thália Színház művészeti vezetője; és a Jászai Mari-díjas Szamosi Zsófia, aki szerepelt az Egy nap, a Mindenki és A martfűi rém című filmekben is. A film rendezője Nagy Zoltán, Gothár Péter osztályában végzett filmrendező művész MA szakon a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Nagy Zoltán Enyhén sós című diplomafilmjét a legjobb kisjátékfilm díjára jelölte a Magyar Filmakadémia. A Szép csendben a rendező első nagyjátékfilmje. A forgatókönyv a zágrábi filmfesztiválon elnyerte a „MyFirst Script” workshop fődíját. A film operatőre a szintén elsőfilmes Gulyás Nándor, látványtervezője Nyitrai Anna (Virágvölgy), vágója Kornis Anna. A forgatókönyvet Nagy Zoltán és Horváth János Antal közösen jegyzik. A Szép csendben a Filmalap támogatásával, a Filmalap Inkubátor programjában, a Filmfabriq gyártásában, a KMH Film és a Vertigo Média együttműködésével készült. A Szép csendben már országszerte látható a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában. A Szép csendben előzetese itt tekinthető meg.

IMDbFacebook