Rosa Montero és Szécsi Noémi beszélget a Diálogos sorozatban

Spanyol-magyar irodalmi találkozások" az Uránia kávézójában.

A budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői beszélgetnek minden hónap első szerdáján a "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" keretében az Uránia kávézójában. December 4-én 18:00-kor a sorozat harmadik és egyben utolsó irodalmi estjén Rosa Montero spanyol és Szécsi Noémi magyar szerző beszélgetését hallgathatjuk.

Rosa Montero, újságíró, pszichológus és mindenekelőtt író. 1976 vége óta kizárólag az El País napilapnak dolgozik, ahol 1980-1981 között a napilap vasárnapi melléklet főszerkesztője volt. A modern újságírás egyik képviselője, stílusában összeolvad a tájékoztatás és az irodalom. Többek között elnyerte a Primavera de Novela és a Grinzane Cavour-díjakat, valamint a Qué Leer-díjat “Az év legjobb könyve” kategóriában és a Madridi Kritikusok díját is. Magyarul Diktátorok és asszonyaik című kötete jelent meg a Holnap kiadónál. A szerzőre nagy hatással volt egy algériai egyetemi professzortól sok évvel korábban hallott mondat, amely szerint egy nép szabadság- és civilizációs foka abban mérhető, hogy az adott társadalomban milyen szerepet töltenek be a nők.

Szécsi Noémi író és fordító. Budapesten és Helsinkiben tanult. Első regénye, a Finnugor vámpír, 2002-ben jelent meg. Következő, Kommunista Monte Cristo (2006) című történelmi regénye elnyerte az EU Irodalmi Díját, amivel a szerző a magyar kortárs irodalom egyik jelentős alakjává vált. A XIX. század közepétől a jelenkorig ívelő történelmi trilógiájának első része, a ’48-as emigránsok közt játszódó, de női szemszögből elbeszélt Nyughatatlanok 2011-ben, a Gondolatolvasó című folytatás 2013-ban jelent meg, az Egyformák vagytok című befejező rész pedig 2017-ben. Történelmi tablói mellett más műveiben olyan női témákat is feldolgoz, mint a várandósság (A kismama naplója 2003, A baba memoárja 2004) vagy a főváros egykori polgárasszonyainak, -lányainak életmódja (A budapesti úrinő magánélete 1860–1914, A modern budapesti úrinő 1914–1939).

Nem túlzás azt állítani, a spanyol és a magyar irodalom élvonala ad egymásnak találkozót a Diálogos sorozat keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az író vendégek rendhagyó sztárpárokként, kötetlen hangulatban beszélgetnek a kortárs irodalom égető kérdéseiről. A szerzőket Dr. Scholz László, az ELTE irodalomprofesszora kérdezi. A beszélgetések nyelve magyar/spanyol, szinkrontolmácsolás biztosított. A belépés díjtalan, előzetes regisztráció nem szükséges a programon való részvételhez.