A XX. századi karácsonyaink – adventi körkép

A régi idők karácsonyait újra átélheti az Országos Széchényi Könyvtárban.

Óriási nyitogatható adventi naptár, diafilm-kuckó és apró ajándékok várják azokat, akik az adventi időszakban ellátogatnak az Országos Széchényi Könyvtárba. A XX. századi karácsonyaink – adventi körkép – című kiállításunk kultúr- és társadalomtörténeti szempontból mutatja be, hogyan formálódtak az ünnepi szokások a világháborúk, válságok és politikai változások idején.

A tárlaton karácsonyi tematikájú diafilmes válogatást láthatunk míves ábrázolásmóddal és a fantáziavilágot inspiráló grafikai munkával, ennek megfelelően Weöres Sándor: Suttog a fenyves és a Száncsengő című művei is megelevenednek. A tárlat múlt századi képeslapokkal, plakátokkal, valamint a könyvtár munkatársainak személyes családi karácsonyi fotógyűjteményeivel egészül ki. A falakon évtizedek bontásában jelennek meg a régi ajándékok, játékok, korra jellemző érdekességek. A kiállítótereket a karácsonyhoz köthető tárgyak, régi irattartók kötik össze, utóbbiak apró ajándékokat rejtenek, ezzel is kedveskedve látogatóin számára.

A kiállított diafilmekből rendszeresen (hétköznap, 15 órakor) vetítéseket tartanak. A vetítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő e-mail címen lehet.

A kiállítás 2019. december 5-től 2020. január 10-ig látogatható.

Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, ’F’ épület.

Ars Librorum és Manuscriptorium (VI. szint)