Bendegúz és a Gyermekvasút - egy mesekönyv margójára

Oly csodálatos mesekönyvek vannak manapság, a könyvesboltba nagymamaként betérve nem győzök ámulni a választékon. De azért azt is látom, hogy sok könyv „koppintás” – egy eredeti ötlet, téma sokadik változatban. Nem könnyű valami újat, valami érdekeset, valami mást, valahogy másképpen megírni…

Unokám imádja a vonatokat: favonatot, duplo vonatot, lego vonatot, sorolhatnám még – és imádja a vonatos könyveket. Jelenleg a két favorit: Miki és a lillafüredi kisvasút valamint Rezét gőzös és a gemenci kisvasút. De a csúcsok csúcsa: Bendegúz, a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútjának dízelmozdonya. Már az is élmény, ha kimegy unokámmal valaki a hűvösvölgyi megállóba megnézni a vonatot, a fölülésről már nem is beszélve – az csoda. 

Most aztán összejött a két dolog: kiderült, hogy a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötetének címe: „Bendegúz és a Gyermekvasút”. Igen, nem csalás, nem ámítás: ez az a Bendegúz, az a hűvösvölgyi!  És hogy a könyvbemutató a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút Hűvösvölgy állomásán lesz – a mozdonyt is lehet látni. Úgyhogy hónunk alá csaptuk a sorozat már említett két kötetét és mentünk a nagy kalandra, megszerezni a harmadik kötetet és szerzők dedikációját kérni a másik kettőbe is. Sikerült.

A könyvről: 4-8 éves gyerekek számára készült. Nem nagy, de jó ötlet, hogy olyan méretű, amely kényelmesen belefér egy kisgyerek hátizsákjába is. Nagyon szép kivitelezésű: szépek a színek, kedvesek a rajzok. A szöveg a megcélzott korosztály számára érthető, nem bonyolult – ügyesen adagolja az ismereteket: látnivalókat, kis történelmet, érdekességeket növényekről, fákról – s persze a kisvasútról.

A mesekönyvre épülő Kispöfögők élménypedagógiai-program az óvodások és kisiskolások játszva tanulását segíti – amelyről az alábbiakban bővebben olvashatnak: http://cseppek.hu/cikk/12399bendeguz-dinok-gyermekvasut-kisvonatok-nagy-kalandjai

Csohány Domitilla – Győri Zsolt: Bendegúz és a Gyermekvasút, 2019
Beszédírók Kft., ISBN: 978-615-00-6354-6