Mélyáramok - Kortárs magyar fotográfia kontra klasszikusok kiállítás

Nyitónap december 14-én a MODEM-ben.

Izgalmas felfedezésre hívja a látogatókat a Mélyáramok című tárlat, amely a MODEM és a Budapest FotóFesztivál együttműködésében valósul meg. A nagyszabású kiállítás bemutatja a párhuzamokat, kapcsolatokat, a gyakran rejtett, de mégis létező mélyáramokat a magyar fotográfiában. A világhírű elődök – többek között Brassaï, Lucien Hervé, Paul Almasy – eredeti művei mellett a kortárs magyar fotóművészet számos alkotásával is megismerkedhetünk.

Nyitónapi programok:

15:00: Tárlatvezetés a kurátorokkal

16:00: Fotós pozíciók gyűjtői szemmel

Hetényi Csaba, Balázs Árpád, Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit műgyűjtőkkel beszélget Emőd Péter

17:30: Pátkai Rozina - Melykó Richárd - Bácsi Barnabás és az EM90: Erdély Miklós megzenésített versei

Pátkai Rozina - ének, billentyűk, elektronika, Melykó Richárd – spoken word, Bácsi Barnabás - gitár, elektronika

A nyitónapra buszt indítanak Budapestről. A járatra előzetesen lehet online jegyet venni. A jegy ára ezer forint, ami a MODEM kávézójában kávéra és üdítőre váltható.

(Gyülekező december 14-én a Planetárium előtt 10:45-kor. A buszsofőr MODEM táblával fogja várni az érdeklődőket. A busz várhatóan 18:30 - 19:00 között indul vissza Debrecenből, a MODEM melletti parkolóból.)

A kiállításról bővebben:

A párbeszéd egyik terrénuma az a válogatás, amelyik a Szöllősi-Nagy–Nemes műgyűjtő házaspár fotográfiai kollekcióját bemutatva tárja föl a mélyáramokat a klasszikus és a kortárs gesztusokban. Maurer Dóra, Trauner Sándor, Miskolczi Emese, Sugár Kata, Tóth György és még sok más művész képeinek együttese, kiegészülve néhány nem magyar klasszikus, František Drtikol vagy Nadar műveivel. A kiállítás másik részében a Budapest FotóFesztivál keretein belül immár harmadik éve megrendezett kortárs fotográfiai kiállításokat átgondolva, félszáznál is több magyar fotóművész műve kerül a kiállítótermek falain egymással kölcsönhatásba. Ezekből a különleges „műfaji” kiállításokból kiindulva – a műgyűjtői kollekciót is melléjük rendelve – a mostani összeállításban még inkább fókuszáltan és komplexen tárulhatnak föl a mélyáramok a magyar fotográfiában. Vagyis a klasszikus műfajok mai értelmezései, a távolabbi és a közelmúlt jeles alkotói a kortárs művészekkel egy közös tárlat keretében mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A jelen gazdagsága és a múlt értékes öröksége nemcsak tanulságokat, de felfedezői élményt is ígér a látogatóknak. Kurátorok: Szarka Klára, Somosi Rita