Így lehet stresszmentes az első karácsony a kisbabánkkal

Praktikus tanácsok kezdő szülőknek.

A csillogó díszek a házakon, az andalító dallamok a bevásárlóközpontokban mind jelzik, hogy az ünnepek már nemcsak közelednek, de itt vannak. Ám ahelyett, hogy szemünket forgatnánk, nem árt emlékezni: vannak, akik most élik át először a karácsonyi nyüzsgést. A kisbabás szülőknek pedig nem elég a gyermek kedélyállapotára figyelni, az egészsége kapcsán is résen kell lenni.

Íme a Sudocrem négy tippje, mely segíthet nagyobb élménnyé varázsolni a kicsi első karácsonyát!

Kerüljön hangulatba! Hogy a kisbaba is átérezhesse, milyen az ünnep, több dolgot is tehetünk. Karácsonyi világítással a szobájában már elérhetjük, hogy izgatott legyen és tudja, valami nem hétköznapi zajlik körülötte. A bátrabbak a Mikulásnak is bemutathatják a picit – már amennyiben nem a félős időszakát éli –, a többieknek elegendő lesz a messziről érkezett rokonnal próbálkozni. Engedjük át a nagyszülőknek, hogy elhalmozzák őt ajándékokkal. Sokkal többet jelenthet számára egy szüleitől kapott kisebb különlegesség, melyet az évek során kincsként megőrizhet.

Teremtsünk hagyományokat! A nagycsalád legújabb jövevénye még nem ismeri, mik a karácsonyi szokások. De ez nem is baj! A szülő ugyanis új, évről évre visszatérő hagyományokat teremthet, melyet a gyermek izgatottan várhat, és elmélyítheti számára az ünnepi érzetet. Ez lehet egy sajátos karácsonyi sütemény, ajándéknyitási szokások, jellegzetesen ünnepi öltözködés. Akár egy karácsonyi méreckedés, mellyel nyomon követhetjük, mekkorát nőtt egy év alatt, de a jótékonyság – megunt játékok továbbadása – is szóba jöhet.

Ne terheljük le! Izgalmas ez az időszak, talán túl izgalmas is. A nagy embertömeg és a rohangálás, sürgés-forgás könnyen kifáraszthatja a kicsit. Épp ezért kell ügyelnünk arra, hogy kedvére tegyünk, kapja meg a szükséges pihenését, étkezését és játékidejét, különben csak sírós babákat fogunk találni a karácsonyi fotókon! A figyelmet és törődést azonban meghálálják, így próbáljunk meg minél több nyugodalmas időt tölteni a gyermekkel!

Vigyázzunk a bacikkal! Sajnálatos kimondani, de egy kisgyermeket néha a szeretteitől is óvni kell, hiába jön a Jézuska. A rokoni látogatások képesek nemcsak agyilag és lelkileg, de egészségügyileg is megterhelni a babát. Ezért óvatosnak és tudatosnak kell lennünk. Dr. Makleit Tibor szerint „Bármennyire hiányzik, hogy felkeressük, megpusziljuk unokánkat, keresztgyermekünket vagy az új jövevényeket a családban, ha éppen elkaptunk egy fertőző betegséget, a látogatást inkább halasszuk el.”

A december nemcsak a karácsony, hanem az év végi hajrá és a meghűléses, lázas betegségek időszaka is. De más esetekben, például egy övsömörnél ugyanaz a vírus található egy idősebb testben, mint ami a bárányhimlősöknél, így a kisbabák látogatása ebben az esetben tilos. A „tudatos látogatással” azonban megmenthetjük a picit egy kellemetlenebb járványtól, így nem zökkenti ki őket semmi a karácsonyi hangulatból.