A Foglyok történetének ihletője is megjelent a film díszbemutatóján

Bemutatták a Corvin moziban az Oscar-díjas Deák Kristóf első egész estés televíziós filmjét.

A Foglyokat december 28-án este 19.40-kor tűzi műsorára a Duna televízió. A premieren a film szereplői és alkotói mellett Szüts Miklós festőművész is részt vett: az ő családjának története ihlette a fekete humorú, az ötvenes évek fojtogató hangulatát megragadó alkotást.

December 16-án mutatták be a Corvin moziban Deák Kristóf filmjét, a Foglyokat. A díszpremieren részt vettek a film szereplői: Szamosi Zsófia, Sodró Eliza, Csőre Gábor, Jászberényi Gábor, Lengyel Ferenc, Molnár Levente és Vasvári Emese, valamit a rendező, Deák Kristóf, a forgatókönyvíró, Vörös András, a zeneszerző, Balázs Ádám, a vágó, Csillag Mano, az operatőr, Gózon Francisco és a producerek, Dreissiger László és Osváth Gábor.

A film igaz történet alapján készült: Szüts Miklós festőművész gyerekkori emlékei ihlették. A sztorira a forgatókönyvíró, Vörös András bukkant rá, amikor a korszak eseményeit kutatta az átlagember szemszögéből, és megtalálta az interneten azt a videót, amelyben Szüts Miklós édesanyja meséli el ezt a rendkívüli családi történetet. Ezután levéltárakban végzett kutatások segítségével egészítette ki az egyre abszurdabb fordulatokban bővelkedő eredeti történetet, amely olyan kalandos volt, hogy a forgatókönyv írása során több mindent kellett elhagyni belőle, mint hozzátenni. A premier után a rendező Szüts Miklóst is a színpadra hívta, és köszönetet mondott neki, hogy filmet készíthetett ebből a különleges visszaemlékezésből.

A történet szerint 1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik… Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit.

A Foglyokat december 28-án, szombaton este 19.40-kor mutatja be a Duna Televízió, utána egy héten át a MédiaKlikk felületén is elérhető lesz.

A fotón a film stábja látható.