Az erő most nem volt velünk - Star Wars: Skywalker kora

Elérkeztünk a Star Wars saga utolsó 9. epizódjához. (Legalábbis a Disney bejelentése alapján egy jó darabig nem lesz folytatás.) Amit persze minden rajongó meg fog nézni, attól függetlenül, hogy csalódott vagy megelégedett volt-e az előző részekkel, mert kíváncsi, vajon, hogy végződik a jó és gonosz harca, hogy hogyan sikerül lezárni ezt a gigantikus 1977 óta tartó történetet.

Bevallom én meg lettem fertőzve gyerekkoromban, úgyhogy elfogult vagyok. Emlékszem, amikor néhány éves koromban VHS-en néztük az első (azaz a 4-6.) részeket. Persze akkor gyerekként természetesen Csubakka volt a kedvencem, mert olyan volt, mint egy óriás kutya. Valamint mindig is foglalkoztatott minket az a rejtély, hogy hová tűnt Obi Wan Kenobi a köpenyéből. Nem tudom, azok a generációk, akik nem ezekkel a klasszikus részekkel, vagy nem gyerekként ismerték meg a Star Wars világot, ugyanolyan áhítattal állnak-e ehhez a filmhez mint az én generációm.

Na de elég is a nosztalgiázásból. Fel volt téve a léc. Részemről és a nagy Star Wars rajongók részéről is, mert hát ez mégis csak az utolsó rész. Ez még a vérprofikat is összezavarhatja. Nem úgy J.J Abrams-t, aki az Ébredő erőt is jegyzi és egyesek szerint eléggé elcsapta a történetet, de a Disney mégis visszahívta a befejező részhez, ahol valamit mégis villantani kellett. Minden kötelező elemet beletettek, a mi egy jó sztorihoz kell. Kell egy kis csavar és egy kis meglepetés, ez meg van. Kell akció, ez sokszoros pipa. Új világok, új droidok, új rohamosztagosok, új járművek. Minden szinten kitettek magukért. Érdemes lesz többször megnézni a filmet, mert a látványvilág pazar és ahogy a Star Wars filmektől elvárható, mindig fellelhető egy rejtett poén, vagy kikacsintás a régi részekhez.

Nehéz úgy írni a filmről, hogy ne spoilerezzek, de azért megpróbálom. Direkt úgy ültem be a filmre, hogy nem olvastam róla és néztem trailereket, hogy minden a meglepetés erejével hasson. Aki a stáblistát végigböngészte, azt nem éri meglepetésként, hogy Palapatin császár visszatér halottaiból. A nyitó jelenetben a Sith templomhoz vezető út az Exegonon, a lebegő kővel és az óriási szobrokkal elég ütősre sikerült. A titkos Frankeinstein labor már kissé közhelyes lett. A lázadók egy kém segítségével mindezt megtudják és megpróbálják felkutatni, de ez csak egy piramis alakú útjelzővel sikerülhet, amely miatt az aranycsapat: Rey, Po, Finn és C-3PO elindulnak egy bolygóra (ahol egy régi szereplő is feltűnik). Az expedíció közben többször is megjelenik Kylo Ren, aki úgy tapad Rey-re mint légy a légypapírra és próbálja meggyőzni, hogy álljon az ő oldalára. Persze azt nem lehet tudni, hogy ezt úgy gondolja, hogy a sajátjára vagy a császáréra. Közben bejárunk minimum 2 bolygót, 3-CPU agyát kisütik, előkerül a halálcsillag óriási habok közepette, Rey úgy szeli át a tengert mint Greta Thunberg az atlanti óceánt és végső búcsút veszünk Leia hercegőnőtől (ami többek szerint elég emelkedettre sikeredet, szerintem nem, de döntse el mindenki maga).  Feltűnik ismét egy régi ismerős és az is kiderül, hogy Rey kinek a leszármazottja. Aztán eljön a végső összecsapás az Exegonon. Gigantikus csata földön, vízen, levegőben. (Na jó vízen nem). Jó és rossz végső csatája elérkezett. A Jedik vagy a Sith-ek győznek? Természetesen nem árulom el…

Nehéz volt követni az érzelmi szálakat, hogy ki kibe szerelmes. Rey kivel jön össze? Finnel, Poval? Kylo Rennel? Mit akart mondani Finn Raynek? Finn lehet mégis inkább, az ex-rohamosztagos lánnyal jön össze? Na majd ez is a film végén kiderül.

Felemás érzésekkel jöttem ki a moziból. Izgalmakban nincs hiány. Akció jelenet akció hátán. Fantasztikus a látvány, a szereplőkkel is úgy ahogy megbarátkoztam így 3 rész alatt, még ha úgy gondolom, hogy Adam Driver, Daisy Ridley és John Boyega nem éppen a legmegfelelőbb választás volt a szerepre. Valahogy nem ilyen befejezésre számítottam. Valami méltóbbra, valami frappánsra. A dialógusok silányságáról és sablonosságáról nem is beszélve, de szerencsére olyan sokat nem beszélnek. Nem arról van szó, hogy nem izgalmas, mert végig pörgős. Ettől még van a filmnek egy emelkedettsége, mert Lucas alaptörténete olyan erős, hogy még mindig bármikor elvégezném az OKJ-s Jedi tanfolyamot Nyíregyházán. Szóval az erő velünk volt, csak hát rossz lett a befejezés.

Ettől még mindenki menjen el és nézze meg, mert egy igazán jó sci-fi filmet kap és nem fog unatkozni, maximum a rajongókban lesz egy kis hiányérzet. (ja és ne igyon film közben sokat, mert 155 perc az elég hosszú).

8/10 pont

Star Wars: Skywalker kora (Star Wars: The Rise of Skywalker) - amerikai sci-fi, akciófilm, családi kalandfilm, 155 perc, 2019
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: J.J. Abrams
Szereplők: Daisy Ridley, Oscar Isaac, John Boyega, Adam Driver