Egyedülálló téli gasztrofesztivál: megnyitott a Winternational

Budapest szívében, mesebeli helyszínen kóstolhatók a világ téli ünnepi étkei.

Már várja a közönséget Magyarország első, a világ téli, ünnepi ételeit bemutató gasztrofesztiválja, a Winternational. A rendhagyó rendezvény látogatói ízelítőt kaphatnak csaknem 15 ország téli konyhájának kínálatából. Mi kerül a németek, a franciák, a görögök az indonézok vagy éppen a kínaiak téli asztalaira? Minderre választ kaphatnak azok, akik ellátogatnak a Winternational gasztrofesztiválra a Vajdahunyad várához.

Január 12-ig minden nap, csaknem 25 árus kínálja 15 ország téli ünnepi étkeit a Winternational gasztrofesztiválon.  A különleges rendezvénysorozat helyszíne, az épülő, szépülő Liget ikonikus épülete, a Vajdahunyad vára, melynek környezetét hangulatos mesevilággá varázsolja a téli időjárás és rendezvény csodás fényjátéka. Lampionerdő, szemet gyönyörködtető, fényfestett kupolasátor, varázslatos minikörhinta és majd 25 árus, akik a világ téli konyháinak gasztronómiai remekeit kínálják.

A világ népeinek téli hagyományai vallástól és kultúrától függően változnak, egyben azonban közösek: a szeretet köré épülnek, amely a családi körben eltöltött idő mellett leginkább a hagyományos ételek és italok fogyasztásában ölt testet.

Európában jellemzően a karácsonyt ünnepeljük, de már itt is jelentős eltérések vannak a nyugati és ortodox keresztény hagyományok között. Sőt, még egyes országoknak, térségeknek is megvannak a hagyományai: Svédországban például kiemelkedik a fény ünnepe, Spanyolországban a három királyokat köszöntik, az angolszász kultúrában pedig a Mikulás hozza ekkor az ajándékokat. A zsidók ebben az időben tartják a Hanukát, és Kínában, illetve Kelet-Ázsiában erre az időszakra esik az egyik legfontosabb ünnep, a Dongzhi-fesztivál.

Ennek a vallási, kulturális sokszínűségnek a gasztronómiai teljesítményeit igyekszik bemutatni a Winternational: mi kerül többek között a németek, az amerikaiak, a norvégok, a belgák, a görögök, a franciák, a kínaiak vagy éppen az indonézek téli asztalára? A látogatók megkóstolhatják a Vajdahunyad vára előtt megrendezett gasztrofesztiválon, egészen január 12-ig.