A francia sanzon királynője Budapestre érkezik

Interjú a Budapestre készülő világsztárral, Mireille Mathieu-vel.

A sanzon koronázatlan királynője, Mireille Mathieu „Je t’aime” európai turnéjával Magyarországra látogat. 2020. március 10-én a Papp László Sportarénában, a Cseh Nemzeti Filharmonikusokkal kiegészülve, meglepetés vendégekkel ad felejthetetlen koncertet. A karizmatikus francia chansonniere, Mireille Mathieu 1970-ben kezdte zenei pályafutását, azóta több mint 1200 dalt rögzített, több mint 40 albumot adott ki, és a világ minden táján fellépett. Mireille Mathieut méltán nevezik Edith Piaf utódjának. Az egész világ ismeri híres dalait, de jellegzetes, rövid fekete bubi frizuráját is, amely világszerte inspirálja a fodrászokat. Madame Mathieu olyan szupersztárokkal dolgozott már együtt, mint például Charles Aznavour, Julio Iglesias, Frank Sinatra, Tom Jones és Paul Anka. Utolsó budapesti koncertjén teltházzal ünnepelte őt a magyar közönség.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy újra vendégül láthatjuk a sanzon koronázatlan királynőjét, akinek a koncertjei nem csak az éneklésről szólnak. Utánozhatatlan hangszíne, eleganciája, előadásának atmoszféra felejthetetlenné teszi a show-t” – mondta el Oláh Zsuzsanna, a JVS Group Magyarország marketing és kommunikációs igazgatója.

Mireille Mathieu ősszel vette fel új albumát, amelynek dalai a jövő évi koncerten is elhangoznak majd, felüdülést nyújtva a régi rajongóknak és a sanzon műfajával újonnan ismerkedőknek egyaránt. Mireille Mathieu francia sanzonénekes a világ könnyűzenei életének egyik legendája, Charles Aznavour, Paul Anka vagy Tom Jones mellett a hetvenes évek egyik legjelentősebb zenei személyisége. Hosszú karrierje során, több, mint százmillió lemezt adott el és szinte minden kontinensen fellépett. Mireille Mathieu 2020. március 10-én lép fel Budapesten a Sportarénában a Cseh Nemzeti Filharmonikusokkal kiegészülve.

Ha visszaemlékezik zenei kezdeteire, milyenek voltak?

Minden Avignonban kezdődött a helyi tehetségkutató versenyen. Itt nyertem jegyet Párizsba, ahol egy nagy televíziós énekversenyen léphettem fel. Ez nagyszerű élmény volt számomra, az egész család velem utazott, ami hatalmas támogatást jelentett. A szüleim nagyon támogattak. Ez sokat segített az egész karrieremben.

Az emberek Önt a híres Edith Piaf utódjának tartják. Hogyan éli ezt meg?

Nagy megtiszteltetés számomra. Tudja, Edith mindig is a példaképem és egyben nagy tanárom is volt. Gyermekkoromtól szerettem volna olyan lenni, mint ő. Pályafutásom során a világ minden táján felléptem, ezért úgy gondolom, hogy az Edith Piaf utódja jelző, egy kicsit talán megérdemelt. Mindenesetre mindig nagy tisztelettel viseltettem Edith Piaf iránt, nagyszerű énekes volt.

A zene világában már ötven éve jelen van. Van valamiféle receptje a kitartáshoz?

Igaza van, hogy a zene világában már hosszasan jelen vagyok. Az a tény, hogy még mindig összpontosítok, és úgymond a csúcson vagyok, azáltal lehetséges, hogy sohasem változtattam meg elveimet és szokásaimat. Önmagam voltam, vagyok és leszek is mindig. Egész életemben azt csinálom, amit szeretek - tehát énekelek. Tudja, leginkább a franciaországi koncerteket szeretem. Úgy érzem, a honfitársaim ugyanazt a szeretetet viszonozzák, mint amit én adok.

Van valami különleges módszer testének formában tartására? A világ számos részén való koncertezés bizonyára fizikailag is megterhelő.

Természetesen, ha az életerő forrásáról beszélünk, akkor törődnünk kell a testünkkel. Szeretek enni, de sohasem eszem sokat. A biotermékeket részesítem előnyben, és sok halat, gyümölcsöt, valamint zöldséget fogyasztok. Emellett sohasem dohányoztam és sokat alszom. Különösen fellépés előtt.

Azt mondják, Ön az első európai művész a történelemben, aki fellépett Kínában. Ez így van?

Talán ez így igaz. 1986-ban meghívott a kínai kormány, hogy tartsak egy koncertsorozatot az országukban. A saját francia zenészeim kíséretében mentem, közösen egy nagyszerű kínai zenekarral. Abban az időben két koncertet játszottam Pekingben és Sanghajban. Nagyon meleg fogadtatást kaptam. Amikor kínai nyelven énekeltem, a közönség teljesen megőrült.

Arról is Ismert, hogy több nyelven énekel. Hány nyelven, és melyik Ön szerint a legnehezebb?

Összesen kilenc világnyelven énekelek. A legnehezebb számomra, mint európai számára, nem a kínai vagy a japán, hanem a finn nyelv. Tényleg nagyon nehéz a kiejtési módja.

Mik a jövőbeli tervei? Min dolgozik?

Most új albumot készítünk, mintegy tizenöt német nyelven felénekelt dalról van szó. Aztán otthon akarok pihenni Avignonban és egy kis időt eltölteni szeretetteim körében. A nyár után egy európai turnéra indulok, ahol többek között Budapestet is meglátogatom, ahová igazán vágyom. Gyönyörű fővárosuk van.