Lackfi János: HINTÁK - a Zsámbéki Színházi Bázis produkciója a Radnóti Színházban

2020. január 16-án, csütörtökön 19:00 órakor közönségtalálkozóval.

Galgóczy Judit rendezésében látható Lackfi János HINTÁK című darabja 2020. január 16-án a Radnóti Színházban. A produkció több sikeres zsámbéki és tájolt előadás után a Radnóti Tesla Laborban kerül ismét színre. A főszerepekben Peremartoni Krisztina és Soltész Bözse. Az előadás után közönségtalálkozót tartunk az alkotókkal, Lackfi János szerzővel, Galgóczy Judit rendezővel, valamint az előadás szereplőivel. A beszélgetést Barabás Éva vezeti. Bővebb információ a Radnóti Színház weboldalán.

„Anya-lánya viszonyról van szó, ez afféle „én is vagyok, te is vagyok” tükörjáték. Épp az azonos nemű, tükörkép-szülőtől akarunk leginkább elszakadni, miközben ő él bennünk a legerősebben. Mély és rendkívül szövevényes kapcsolat ez, a színészek gyönyörűen hozzák ezt a sokféle szintet és indulatot, meg ezt a fajta ellökős-visszarántós játszótéri hintajátékot: „gyere te aranyos, mars innen, te büdös”. Más ez, mint egy “szeretlek is, meg nem is” típusú szerelmi viszony, de közben hasonlít is hozzá.” – mondta Lackfi János egy interjúban (szinhaz.org) - ...(...) nem csak a magunk életét éljük, hanem mindazokét, akik előttünk jártak és kiszólnak a fejünkből, beleélnek az életünkbe. Mint mikor az ember észreveszi, hogy a saját apja, anyja vagy nagyszülője beszél az ő fejéből, robotpilóta-üzemmódban. Sokszor az olvasmányaink, filmélményeink, iskolai tudásunk, utcán elkapott sztorik is úgy épülnek belénk, mint valami megkérdőjelezhetetlen igazság. Attól fogva az “úgy van”, és kész. Mindannyiunk életében más életek motoszkálnak, és néha kinéznek belőlünk. Többek közt erről is szól ez az előadás.(...) 

A Hinták a lét misztikájáról szól, metafizikus dolgokról beszél. Arról, hogy választhatunk-e a létezés és nem létezés között. Arról, hogy nálunk van-e döntés. Arról, hogy van-e jogunk dönteni. (Galgóczy Judit, rendező)

Az előadáshoz Kováts Adél írt ajánlót:

"Ritka az olyan darab és előadás, mint Lackfi János drámája, a Hinták, amihez kivételes érzékenységgel nyúlt Galgóczy Judit rendező. A Hintákban csak két szereplő van, Anya és Lánya. Viszonyukon és vívódásaikon keresztül ismerősnek hat számunkra az a hit, ami egyszerre ad biztonságot és ugyanakkor megfojt. A hitbe vagy a hitetlenségbe vetett meggyőződésünk szerint élünk, döntünk, hol lefékezi, hol meg hajtja a lélekmotorunkat. A valós történeten alapuló drámában egy tragédia árnyékában járunk, az ágyhoz kötött lány és a kegyelembe vetett hitében próba elé kerülő anya megmosolyogtató és szívfacsaró egymáshoz kötöttségének dinamikáját követhetjük hétköznapi jelenetekben, amelyeket átsző Avilai Nagy Szent Teréz és Lisieux-i Kis Szent Teréz legendájának története. Az előadást rendező Galgóczy Judit visszatérő vendég a Radnótiban, Szövegséták Esterházyval és Viva Bartók! című előadásaink rendezője. Az anyát játszó Peremartoni Krisztina ezzel az előadással tért vissza a magyarországi színpadokra, és jelenleg csak ebben az előadásban látható itthon."  (Kováts Adél)

Szereplők: Peremartoni Krisztina és Soltész Bözse

Jelmez, díszlet, látvány: Galgóczy Judit

Rendező: Galgóczy Judit