Kapirgálós tyúkok a Telep Galériában

Videóinstalláció élő csirkékkel.

Január 20-án nyílik meg Márkus Sándor első önálló kiállítása a Telep Galériában, The Lack of Cock címmel. A videóinstalláció keretén belül a Telep emeletére egy valódi tyúkól kerül, élő kapirgálós tyúkokkal, akik ráadásul nagyköveteket is kapnak élvonalbeli művészek személyében. A kiállítás egy hétig látogatható, az érdeklődők pedig tojástartókon keresztül üzenhetnek is az alkotónak.

A bábszínházi közegben is aktívan alkotó Márkus Sándor a tyúkokat etette vidéki nagymamájánál, amikor is egyet gondolva jól determinálhatóan átrendezte a magokat, majd az egész etetést videóra vette. Most ugyanezeket a csirkéket felhozza Budapestre, hogy a Telep Galériában tudjanak kapirgálni és enni egy jót, miközben autentikus környezetben nézheti meg mindenki a felvett anyagot. Ráadásul erre a hétre minden tyúkot nagykövetként fogad örökbe egy-egy magyar művész.

Márkus mama megkért, hogy etessem meg a csirkéket. Megetettem. Az erről készült videó pedig magáért beszél majd a Madách téren berendezett ideiglenes csirkeTELEPen.

Az alkotó az installáción keresztül humorosan foglal állást az egyszerű üzenetekben rejlő erő és az őszinteség elemi fontossága mellett. A kiállítás egy olyan önvallomás, amelyet megpillantva nem csak Márkus Sándor lelkének egy intim szelete nyílik meg, de minden díszítés nélkül érvényesül a hétköznapi mondanivaló. Ezért is állt a kezdeményezés mellé Alföldi Róbert, Földes Eszter, Lakatos Márk, Lovas Rozi, Molnár Piroska és Zsótér Sándor, akik nagykövetként egy hétre a nevüket adják a csirkeólak szintén hétköznapi (ám magányosnak korántsem mondható) hősei számára.

Tyúknagykövetek: Alföldi Róbert, Földes Eszter, Lakatos Márk, Lovas Rozi, Molnár Piroska, Zsótér Sándor.

Megnyitó: 2020. január 20. 19:00

A kiállítás időtartama: 2020. január 20-25.

Helyszín: Telep Galéria (1075 Budapest, Madách Imre út 8.)

A kiállítást jegyző Márkus Sándor 2013-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakát, azóta számos előadás, performansz és installáció köthető a nevéhez. Több saját fejlesztésű bábtechnikával dolgozik, így például drónok által mozgatott marionett bábokkal, vagy felfújt és belülről irányított figurákkal (az inverz marionett módszerre építve). Legutóbbi fejlesztése a mozi és a báb műfajokat keresztezi egy óriásbáb projektorral történő kiegészítésével. A The Lack of Cock az első önálló kiállítása, amelynek megnyitója pont a művész 30. születésnapjára esik.