Visszatér a Müpába a Recirquel két sikerprodukciója

Három országot átívelő turnéja után két népszerű ’cirque danse’ produkciójával tér vissza a Müpába a Recirquel.

Február 4-5-én az Edinburgh Fringe Fesztivál legjobb produkciójának értékelt My Land, míg február 6-án a tavaly New Yorkban is óriási sikerrel debütáló Non Solus lesz látható a Fesztivál Színházban.

A Recirquel Társulatnak igencsak sűrű volt a programja az elmúlt hónapokban: míg a társulat egyik fele a Müpa Sátorban a Kristály című előadás téli csodavilágával varázsolta el a gyerekeket, addig a többi művész a müncheni Tollwood Winterfestivalon kápráztatta el a nézőket az itthon is nagy népszerűségnek örvendő Párizs Éjjel című produkcióval. A társulat az új évben sem pihen: a Párizs Éjjel már január első napjaiban visszatért a Müpába, majd január 13-án a Recirquel elindult idei első nagyszabású külföldi turnéjára, melynek keretében 3 ország 12 városában, összesen 20 alkalommal lépnek fel.

A hazai közönségnek sem kell azonban sokáig nélkülöznie a Recirquel produkcióit. Februárban és márciusban ugyanis visszatér a Fesztivál Színházba a Vági Bence által létrehozott, új előadó-művészeti műfaj, a ’cirque danse’ két alapműve, a My Land és a Non Solus „Mivel magam is a tánc világából jövök, szinte természetes, hogy a táncművészet kezdetek óta, és egyre hangsúlyosabban van jelen a Recirquel újcirkusz produkcióban is. Mára pedig a cirkuszművészet és a kortárs tánc együttélése egy új előadó-művészeti műfajjá nőtte ki magát, amit cirque danse-nak nevezünk.  A Non Solus volt ennek az új műfajnak az első, korai gyermeke, a My Land pedig már az igazán kiforrott megjelenítése” – mondta Vági Bence a Recirquel Társulat alapító-művészeti vezetője.

A 2018-ban a világ legnagyobb előadóművészeti seregszemléjén, az Edinburgh Fringe Fesztiválon debütált, majd Magyarországon először a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében bemutatott My Land az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba egy illúziókkal teli térben. Ez a Recirquel első olyan darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek: hét, a maga zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artista személyes élettörténete ihlette a külföldön és itthon is mindig óriási sikert arató produkciót.

Szintén a régió legjelentősebb kortárs művészeti fesztiválján, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon mutatkozott be 2015-ben a Non Solus, amely a tavalyi évben az előadóművészet New York-i fellegvárába, a Brooklyn Academy of Music (BAM) összművészeti központba kapott meghívást. A formabontó előadás két ember egymásra találásának története, akik útjukon az emberi létezés alapvető mérföldkövei, a születés és az elmúlás között bejárják a képzelet világainak legbenső mélységeit. A dramaturgiai váltásokat a vizuális síkon túl zenei kontrasztok erősítik, Bach és Rachmaninov művei elektronikus zenével és kortárs orgonajátékkal összefonódva teszik teljessé a misztikumot.

A My Land legközelebb február 4-5-én, illetve március 18-19-én, míg a Non Solus február 6-án és március 20-án lesz látható.