A Staropramen bemutatja: Cseh Filmkarnevál 2020

2020. február 19-23. - Ha február és farsang, akkor Cseh Filmkarnevál!

Ezt a jól bevált hagyományt 2020-ban is megtartják. Öt napon át várják a cseh filmek szerelmeseit a farsangi időszak végén a Toldi moziban, (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.) ahol megtekinthetik az elmúlt év legsikeresebb és legnagyobb visszhangot kiváltó cseh filmjeit. A Filmkarnevál fő támogatója immár hagyományosan a Staropramen.

A művészfilmek kedvelőinek ajánlják a tavalyi cseh Oscar-jelölt drámát, amely fekete-fehér képsoraival az emberi gonoszság és rosszindulat legmélyebb bugyraiba enged betekintést (Festett madár). Egy fantasztikus portréfilmmel tisztelgünk az Oscar-díjas cseh rendező, Miloš Forman emléke előtt, aki nyolc éve az első Cseh Filmkarnevál inspirálója volt (Forman vs. Forman). Három film – bár különböző szemszögből és hangulatban – a rendszerváltás óta eltelt időszak negatív jelenségeit veszi célba. Az egyikben egy nyugdíjas tanárnő – ezt szó szerint értve – próbál rendet tenni értékvesztett világunkban (Terrorista), a másikban egy lakótelepi magányos farkas harcol vélt és valós ellenségeivel (Nemzeti sugárút). A harmadikban a magyar néző talán észre sem veszi, hogy a film nem Budapesten, hanem Prágában játszódik, hiszen a társasházi lakógyűlés összes szereplőjében a saját szomszédait véli majd felismerni (Tulajdonosok). A Filmkarnevált pedig egy olyan vígjátékkal zárjuk, amely a tavalyi évben tarolt a cseh mozikban, másfél millióan váltottak rá jegyet (Nők, ha futnak). Itt a nagyszerű alkalom, álljanak fel a képernyők elől és éljenek át egy kellemes közösségi moziélményt!

Műsorfüzet itt, részletes program itt, Cseh Filmkarnevál szpot itt.

Jegyelővétel: február 13-tól a Toldi mozi pénztárában vagy a weboldalon.

Cseh Filmkarnevál 2020 - Filmleírások és vetítési időpontok:

február 19.      19.00   Terrorista / Teroristka – nyitófilm

                                   A film után vendégünk lesz a film főszereplője, Iva Janžurová

február 20.      19.00   Festett madár / Nabarvené ptáče

február 21.      19.00   Nemzeti sugárút / Národní třída

február 22.      17.00   Forman vs. Forman

február 22.      19.00   Tulajdonosok / Vlastníci

február 23.      17.00   Terrorista / Teroristka

február 23.      19.00   Nők, ha futnak / Ženy v běhu

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Terrorista

A fekete komédia főszereplője Marie, egy nyugdíjas tanítónő. A sok megaláztatás után úgy dönt, többé nem hagyja, hogy hülyét csináljanak belőle. Amikor konfliktusba keveredik a helyi kiskirállyal, és a polgármester asszony sem akar segíteni neki, elindul, hogy fegyvert szerezzen, és megtegye azt, ami sokunknak és sokszor eszébe jutott már, de aztán a gondolatot ésszerűen el is vetettük. Hamarosan rájön, hogy a gyilkosság nemcsak erkölcsileg összetett dolog, a gyakorlatban sem olyan egyszerű a kivitelezése. Annak ellenére, hogy feltételesen szabadlábon lévő  egykori diákja értékes életvezetési tanácsokkal látja el: „A bűnözés igen egyszerűnek tűnik, tanító néni, de aztán valami mindig elszaródik.“

Festett madár

A második világháború alatt a szülők egy vidéki rokonukhoz küldik kisfiukat, valahová Kelet-Európába. A nagynéni azonban váratlanul meghal, ezért a gyermek kénytelen teljesen egyedül és magára hagyva útnak indulni a vad és ellenséges világba, ahol csak a helyi szabályok, előítéletek és hiedelmek érvényesülnek.  Útközben szörnyűségek sorozatát éli át, az emberi rosszindulatnak és gonoszságnak láthatóan nincs határa. Szó szerint a fizikai túlélésért vívott harcát a háború után egy másfajta harc váltja fel... A Festett madár egy mélyen drámai történet, amely egyik oldalon a szörnyűségek és kegyetlenségek, a másik oldalon az ártatlanság és szeretet közvetlen kapcsolatát elemzi.

Nemzeti sugárút

Ahol régen sűrű erdő volt, ma egy lakótelep áll. Itt él Vandam, aki a várossal, a közelmúlttal és a családja démonaival vívott örök párbajról mesél. A magányos farkas minden nap edz, hogy móresre taníthassa, akit kell, vagy akit akar, és hogy készen álljon a végső ütközetre. Erre készíti fel fiatal kollégáját, Psychót is, akivel a panelházak tetejét mázolják. Vandamot lenyűgözi a hadtörténet és a törzshelyén dolgozó Lucka. A haverjai nemzeti hősnek becézik, és az a hír járja, hogy ő robbantotta ki az 1989-es bársonyos forradalmat. A Jaroslav Rudiš valós események által inspirált, azonos című kisregénye alapján készült film a drámai történetet fekete humorral ötvözi. Durva és melankolikus történet a prágai panelvalóságról, amelyben az emberek és házak dacolnak az elkerülhetetlen véggel.

Forman vs. Forman

A Cannes-i filmfesztiválon bemutatott, cseh-francia koprodukcióban készült alkotás az egyik legismertebb, Oscar-díjas cseh rendező, Miloš Forman összefoglaló életrajzi portréja. A film fantasztikus kollázsa a sok esetben ismeretlen, eddig még sosem publikált, magán- és hivatalos archívumokból előkerült anyagoknak, valamint személyes visszaemlékezéseknek, amelyeket a rendező fia, Petr Forman tolmácsolásában hallhatunk. Új és izgalmas részleteket tudhatunk meg belőle a Tűz van, babám, a Hair, a Száll a kakukk fészkére, az Amadeus és a többi nagy sikerű film készítéséről. A filmmel tisztelegni szeretnénk Miloš Forman (1932-2018) emléke előtt, aki 8 éve az első Filmkarneválunk inspirálója volt.

Tulajdonosok

A lakógyűlésen az idealista szemléletű Zahrádková asszony és férje azt hiszik, közös erővel megmenthetik a társasházukat. Az ifjúházas Bernášekék lelkesen támogatják őket. Roubíčková asszony pedánsan felügyeli a gyűlés szabályos levezetését, Horváthová asszony pedig minden kezdeményezést kommentál.  A naiv Švec úr az édesanyja helyett érkezett. Procházková asszony és Novák úr csak arra koncentrál, hogy még értékesebbé tegye az ingatlanját. Nitranský úr szeretné megkaparintani a tetőteret, Kubát úr pedig következetesen szabotál bármiféle megegyezést. A háttérben a Čermák fivérek állnak lesben, egyelőre csak az idős Sokol professzor úr nem kommentálja az eseményeket… „Akik nem éltek társasházban, azoknak komédia. Dráma azoknak, akik benne élnek.“

Nők, ha futnak

Věrának csodás élete volt Jindřich mellett, ezért eltökélte, teljesíti férje utolsó kívánságát – lefutja a maratont. Három lány anyjaként ebben nem lát semmi problémát. Szépen beosztják a távot és családi stafétaként teljesítik azt. Igaz, hogy eddig senki nem futott, még a villamos után sem, de az indulásig rengeteg idejük van, a fiatal edző, Vojta, pedig nagyszerű edzéstervet állított össze. Csak el kell kezdeni! A lányok nincsenek oda az ötletért, mert egészen más gondjaik vannak.  A legidősebb Marcela három fia balhéit próbálja menedzselni, a gyermekek apja viszont húsz év után sem képes megkérni a kezét. A középső Bára gyermekre vágyik, de még nem talált rá az igazira. A legfiatalabbnak, Kateřinának ugyan van hódolója, de már nős. Így anyukának minden erejét össze kell szedni, hogy a családi stafétát rajtvonalhoz állítsa.