Anne Frank naplója / A képfaragó - két egyfelvonásos darab egy estén

Bemutató február 15-én a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában.

Noha a mono-opera és a modern balett látszólag nagyon különböznek, egyvalami mindenképp közös bennük: komoly emberi sorskérdéseket feszegetnek, katartikus színházi élményt nyújtva nézőiknek. 

Grigori Fried Anne Frank című mono-operájának címszereplője Süle Dalma, rendezője pedig Rátóti Zoltán. Dubrovay László Kossuth-díjas és Erkel Ferenc díjas zeneszerző A képfaragó című táncjátékának rendező-koreográfusa Vincze Balázs, a főszerepeket Kozmér Alexandra, Gallai Zsolt, Ottlik Laura, valamint Sík Milán táncolják.

A német megszállók elől családjával együtt Amszterdamban bujkáló zsidó kislány, a tizenhárom éves Anne Frank 1942. június 1-jén kezdett el naplót vezetni. Terve az volt, hogy feljegyzései alapján könyvet ír a háborúról, hű képet festve benne a hollandiai német megszállás éveiről. A könyv soha nem készült el, Anne Frank nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt a bergen-belseni koncentrációs tábor poklában életét vesztette. Naplója örök érvényű, megrendítő olvasmány, amely mindazokhoz szól, akik szeretnék jobban megérteni, mi történt a bujkáló családokkal a hitleri vészkorszakban. A többféle feldolgozást is megélt alapművet most Grigori Frid egyszemélyes operaváltozatában ismerhetik meg a Budapesti Operettszínház nézői.

Az est második felében A képfaragó című darabot tekinthetik meg. Ez a Nemzet Művésze címmel kitüntetett érdemes művész, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas kortárs zeneszerző, Dubrovay László egyfelvonásos táncjátéka, melyet Gáli József írása inspirált. A darab rendező-koreográfusa Vincze Balázs, aki Harangozó Gyula-, Imre Zoltán- és Seregi László-díjas balettművész, koreográfus, a Pécsi Balett Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel elismert művészeti vezetője. Noha klasszikus elemek is színesítik, modern balettról beszélhetünk, igazán „mai” előadás lesz. A történet főhőse a Képfaragó, aki nem tud kilábalni alkotói válságából - új stílust, új kihívásokat keresne, de képtelen túllépni régi önmagán. Egyszer csak azonban talál egy múzsát, aki megihleti, s ettől kezdve képes lesz újra alkotni... A darab gondolatiságának középpontjában tehát az alkotás, a válság, a régi lerombolása, az inspiráció, az újjászületés no és persze a szerelem áll: vagyis csupa olyan dolog, mely kivétel nélkül mindenki életében jelen van.

Bemutató: február 15. 19:30

További előadások: február 17., március 3., 5., 7., 19:30

(A mellékelt fotómontázs a tájékoztatóról: fent Túri Erzsébet, Rátóti Zoltán, Pfeiffer Gyula és Kiss-B. Atilla, lent Ottlik Laura, Dubrovay László, Vincze Balázs és Sík Milán)