Visszatérés Epipóba

Nemzetközi filmfesztiválon mutatkozik be a magyar HBO új dokumentumfilmje.

Európa egyik legfontosabb nemzetközi dokumentumfilm fesztiválján, a CPH: DOX versenyprogramjában mutatják be Oláh Judit első egészestés dokumentumfilmjét, az HBO közreműködésével készült Visszatérés Epipóba című alkotást.

Az éppen hanyatlóban lévő szocialista Magyarországon működött egy különleges tábor, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. A három hetes tematikus nyaraltatás egy képzeletbeli országba, Epipóba repítette a résztvevőket, messze az akkori rideg valóságtól. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv, mágia és varázslat várta az epipói polgárokat nyaranta. A tábor karizmatikus vezetője bűvkörébe vonta a rábízott gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és többeket érintő titkolt abúzus árnyékolta be. Mikor az egykori táborlakó, Judit kislánya nyári táborba szeretne menni, az elengedés váratlanul nehezen megy. Ezért a film rendezőjeként csaknem 25 év után újra találkozik egykori társaival, hogy együtt értsék meg, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ.

Az HBO Europe és a Campfilm gyártásában készült film producere László Sára (Káin gyermekei, A létezés eufóriája), executive producerei Závorszky Anna (Aranyélet) és Hanka Kastelicova. További támogatók: Kreatív Európa Media programja, Magyarországi Filmszakmai Adókedvezmény, FilmJus Alapítvány.

A hazai közönség a világpremiert követően elsőként az HBO GO-n láthatja majd a filmet ősszel.

Oláh Judit rendező, az ELTE Filmtudomány mesterszakán végzett, ahol az elméleti órák mellett gyakorlati képzésen is részt vett. Tanulmányai alatt számtalan filmben dolgozott különböző pozíciókban.

2015-ben a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával elkészítette első önálló kisjátékfilmjét Szépségkirálynő címmel, ami számos fesztiválon sikerrel szerepelt. Azóta - amellett, hogy televíziós dokumentumfilmeken és kisjátékfilmeken dolgozott- elkészítette első egész estés dokumentumfilmjét Visszatérés Epipóba címmel.

Judit Nipkow ösztöndíjas volt, részt vett az Archidoc, a Eurodoc és a Doc Inkubator workshopokon illetve 2019-ben a Midpoint forgatókönyvfejlesztési képzésén új kisjátékfilm tervével. Jelenleg a „Midpoint 2020 feature launch” elnevezésű program forgatókönyvfejlesztő hallgatója.