Nagy kedvencek és igazi kuriózumok: február 28-án kezdődik a Régizene Fesztivál a Müpában

Hatodik alkalommal várja a közönséget az ország egyik legjelentősebb hazai historikus zenei koncertsorozata.

A Régizene Fesztivál február 28. és március 8. között olyan előadókat vonultat fel, mint A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta és Olga Pascsenko vagy a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar. Elsőként hallhatjuk hazai hangversenyteremben Händel Alexander Balus című oratóriumát, felcsendül Rameau itthon kevésbé ismert Dardanusa, és lenyűgöző műsorral készül Haydn Philharmonie is.

Milyen fúgákat írt a zeneszerző, aki Haydn elődje volt az Esterházyak szolgálatában? Ki volt Alexandrosz Balasz, és hogyan dolgozta fel életét Händel Magyarországon eddig nem játszott oratóriuma? Hogyan hangzik Rameau világpremierként megszólaló operája, a Dardanus? Milyen az öthúros cselló? A Régizene Fesztiválon erre is fény derül, az eseménysorozat töretlen népszerűsége pedig évről évre bizonyítja, hogy a historikus zene ma is elsöprő erővel képes hatni.

A programok sorát idén A Felvilágosodás Korának Zenekara nyitja Bach néhány különleges szépségű darabjával. A demokratikus működéséről is híres, nagy presztízsű zenekar – az együttest három zenekarvezető hegedűs irányítja felváltva – ezúttal Margaret Faultless vezetésével lép színpadra, Huw Daniel és Rodolfo Richter mellett pedig Katharina Spreckelsen oboaművész járul hozzá a kivételes zenei élményhez. A nagy múltú együttesek sora a Fischer Ádám által 1987-ben alapított Haydn Philharmonie-val (korábban Osztrák-Magyar Haydn Zenekar) folytatódik. A német-francia csellista, Nicolas Altstaedt vezette nemzetközi együttes Haydn mellett Werner és Pleyel műveivel örvendezteti meg a közönséget. Izgalmas időutazásban lehet részünk a néhány éve alakult Ensemble Cantilene és vezetője, a világhírű holland furulyaművésznő, Anneke Boeke kalauzolásával is: sokszínű műsoruk gerincét Monteverdi, Schütz és Bach kompozíciói adják.

Igazi különlegességekben sem lesz hiány a fesztiválon. Elsőként hallhatjuk hazai hangversenyteremben Händel Alexander Balus című háromfelvonásos oratóriumát: a szerelemmel, cselszövéssel és harcokkal teli történet főhőse Alexandrosz Balasz, a Kr. e. 150 és 145 között regnált szeleukida uralkodó. A művet 1748 márciusában mutatták be Londonban, ezúttal pedig a Kodály Kórus Debrecen, a Savaria Barokk Zenekar és kiváló énekes szólisták – például Ducza Nóra, Biri Gergely, Jekl László és Najbauer Lóránt – közreműködésével szólal meg. A címszerepben Bakos Kornélia mezzoszoprán lép színpadra, akivel a Budapesti Wagner-napok produkcióiban is találkozhatott a közönség, a Cleopatrát megformáló Jónás Krisztina pedig a barokk és a kortárs zenében egyaránt otthonosan mozog.

Nem létezhet Régizene Fesztivál Vashegyi György két megkerülhetetlen, nemzetközi hírű régizenei műhelye nélkül: a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar a Müpával, valamint a Versailles-i Barokk Zenei Központtal koprodukcióban szintén egy itthon kevésbé ismert remekművet, Rameau Dardanusát hozza el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Az előadás szólistáinak kivételes képességeiről a magyar közönség már több alkalommal is meggyőződhetett Vashegyi György korábbi produkcióiban: a címszereplő tenor, Cyrille Dubois, a szoprán Judith van Wanroij és Chantal Santon Jeffery, illetve a bariton Tassis Christoyannis és Thomas Dolié is számos kellemes pillanatot szerzett már a hazai hallgatóságnak.

A zenekarok mellett figyelemreméltó duókkal is találkozhatunk a fesztiválon: a brazil származású énekes, Guilherme Roberto Borsányi Márton csembalóművész társaságában európai körképnek is beillő, ritkaságokat és régizenei slágereket egyaránt felvonultató barokk műsorral érkezik. No songs of triumph now be sung – Hallgattassék el a diadalmas ének című estjükön Bach és Telemann mellett többek közt  Giulio Caccini, John Dowland és Henry Purcell egy-egy műve is elhangzik. Rohmann Ditta és Olga Pascsenko kettőse cselló és fortepiano különleges összhangját mutatja meg: koncertjükön Bach, Beethoven és Schubert kiemelkedő remekműveiből válogatnak, sőt Rohmann Ditta ezen az estén négy- és öthúros csellón is játszik majd.

További információk és részletes program itt.