Átadták az Cziffra Fesztivál díjait

Gálakoncerttel zárult vasárnap az 5. Cziffra Fesztivál.

Az 5. jubileumát ünneplő Cziffra György Fesztivál egy héten át idén is telt házzal várta közönségét február 16-23. között, négy helyszínen. A Cziffra Fesztivál gálahangversenyén vasárnap átadták a Zeneakadémia Nagytermében a Cziffra Fesztivál díjait három kategóriában: Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díj, Cziffra Fesztivál Tehetség-díj, valamint Cziffra Fesztivál Életműdíj.

2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezése nyomán a díjakat, amelynek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind pedig anyagi hozzájárulással honorálják. A nemes gondolat elkötelezett támogatókra talált a X. Kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Önkormányzat által. A díjakat minden évben a Cziffra Fesztivál gálahangversenyén osztják ki és teszik közzé.

A zsűri elnöke: Dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a zsűri tagjai: Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Dráfi Kálmán, Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének vezetője, Dr. Freund Tamás, Széchenyi-díjas agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia Alelnöke, Keller András, Liszt-díjas hegedűművész, karmester, Érdemes Művész.

A díjakat kapják:

Cziffra Fesztivál Életműdíja

Kovács János karmester, Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester

Korábbi díjazottak:

Vásáry Tamás zongoraművész (2017)

Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező (2017)

Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész (2018)

Csonka András, a Zeneakadémia Kulturális Igazgatója (2018)

Becht Erika zenepedagógus, zongoratanár (2019)

Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész (2019)

Cziffra Fesztivál Tehetség-díj

Pálfalvi Tamás trombitaművész, Kovács Gergely zongoraművész

Korábbi díjazottak:

Ránki Fülöp zongoraművész (2017)

Kállai Ernő hegedűművész (2017)

Devich Gergely gordonkaművész (2018)

Horti Lilla operaénekes (2018)

Szabó Marcell Junior Prima Díjas zongoraművész (2019)

Pusker Júlia Junior Prima Díjas hegedűművész (2019)

A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díja

Gyúró András (ütőhangszerek), Haraszti Emma (hegedű) - megosztott díj, Dénes András (harsona) - megosztott díj

Korábbi díjazottak:

Báró Lili hegedű (2019)

Sas Veronika hegedű (2019)

Agárdi Balázs cselló (2019)

Naim Tichiti hegedű (2018)

Antalóczy Máté hegedű (2018)

Kokics Dorina Fanni klarinét (2017)

Az idei fesztivál kiemelt vendége volt Vadim Repin hegedűművész, aki vasárnap este a gálakoncerten Balázs János zongoraművésszel és a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarral lépett fel, Hollerung Gábor vezényletével.

A fesztivál programjában idén szerepelt Lendvay József (hegedű), Oláh Kálmán (zongora), Tompos Kátya (ének), a Hot Jazz Band, Sárközy Lajos és zenekara, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomművészek, Káel Norbert és a Jazzical Trió, valamint a fesztiválalapító Balázs János. A művészetet a tudománnyal összekötő estéken Pál Feri Atya és Vizi E Szilveszter, valamint Dr. Bagdy Emőke volt az eseménysorozat vendége, a Győztesek koncertjén pedig nyolc kiemelkedő magyar tehetség lépett színpadra: Boros Misi, Balázs-Piri Soma, Balogh Ádám, Horti Lilla, Pusker Júlia, Szabó Marcell, Devich Gergely, Ürmös Sándor. A gyerekeket hangszerbemutató koncerttel várta Simon Izabella zongoraművész és művésztársai. Az estek házigazdája Bősze Ádám volt, a fesztivál megvalósulását főszponzorként az MVM támogatta.

A koncerteknek idén több mint 5000 látogatója volt, az eseménysorozat élő közvetítéseit (papageno.hu) közel 20 ezren követték. A közönség érdeklődését a legjobban az bizonyítja, hogy már a fesztivál kezdete előtt minden hangversenyen telt ház volt. Köszönet illeti a fesztivál összes támogatóját. Főszponzor: MVM, Kiemelt támogatók: NKA, EMMI, Hegyvi-dék Önkormányzata, MOMKult, Várkonyi Attila. Támogatók/Partnerek: Budafok-Tétény Önkormányzata, Kőbánya Önkormányzata, XIII. kerület Önkormányzata, Rekeczki Csaba, Szamos a Kultúráért Alapítvány, Takler Borbirtok, Opera Zongoraterem, Violin Travel.

(a díjátadó fotó: Teknős Miklós)