Elmaradó hangverseny helyett online koncertélmény

Az Óbudai Danubia Zenekar nem adja fel egykönnyen, pénteki koncertjén ugyan nem lesz közönség a Zeneakadémián, de annak minden percet élőben hallgathatjuk a 24.hu-n és a zenekar Facebook-oldalán.

A kormány mai döntése értelmében a zenekar március koncertjei nem látogathatók. A közösségi élmény ugyan elmarad, de a kulturális megmarad: az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémiával és a 24.hu-val közreműködve élő adásban közvetíti a helyszíni nézők nélkül is megtartott bérletes koncertjét. A zenekar számára fontos, hogy hűséges közönsége a kialakult helyzet miatt se maradjon minőségi zenei élmény nélkül, és ezt most a modern technológia segítségével biztosítja. Ráadásul olyan szólistákat lát vendégül, mint a világhírű Perényi Miklós gordonkaművész és a fiatal zongoraművész, Balogh Ádám, a Bartók Világverseny és Fesztivál 2019 II. helyezettje. A műsoron Kurtág György, Haydn és Dvořák egy-egy műve szerepel, a zenekart művészeti vezetője, Hámori Máté vezényli, aki az alábbi gondolatokkal ajánlja a március 13-i hangversenyt:

„A világ sokszor úgy működik, mint a tenger: felszínre dobja a szemetet, PET palackot, kőolajszennyezést, mocskot – míg mélyen, fénytől, emberektől elrejtve őrzi igazi kincseit. Perényi Miklóst múltkor a Déli Pályaudvar előtt láttam ácsorogni, gondolom, várt valakit, taxit, ilyesmi, hátán a csellója, befele néz, az alázat élő szobra. Az emberek mérgezett egérként szaladgálnak körülötte, nyilván senki nem tudja, ki ő. Kurtág dettó: koncertre jár, hallgat, véleményez, remekművet ír még kilencvenen túl is, de egy kereskedelmi híradóba nem férne be ő és ’avítt’ művészete. Köztünk járó óriások ezek az emberek, korunk kulturális csúcsteljesítményei, de arcukat, nevüket csak pár százan ismerjük. Jobb ez így, viszonylagos békében hallgathatjuk a zenéjüket, ilyenkor nem baj, ha elefántcsonttoronynak tűnik a Zeneakadémia: néha élvezni kell a kiválasztottság érzést: én élőben hallhatom Őt, akit csodálva századunkat próbálja majd megérteni egy gyerek 2157-ben.”

Mivel a veszélyhelyzetet határozatlan időre hirdették, az előadások megtartásáról, illetve elmaradásáról, pótlásáról, a jegyek és bérletek visszaváltásáról a zenekar folyamatosan ad tájékoztatást honlapján és Facebook-oldalán.

Óbudai Danubia Zenekar - Kurtág / Haydn / Dvořák

2020. március 13. 19.30 Zeneakadémia

Kurtág: …quasi una fantasia…

Haydn: f-moll szimfónia, „La passione"

Dvořák: Csellóverseny

Közreműködik: Perényi Miklós – cselló, Balogh Ádám – zongora

Vezényel: Hámori Máté