Minden eddiginél szabadabb lemezt adott ki a Belmondo

Új, minden eddiginél szabadabb és bátrabb nagylemezzel ünnepli 15. születésnapját a Belmondo.

A rockzenekar semmilyen elvárásnak nem akar megfelelni a Hülyegyerekek című albumon, az eddigieknél jóval karcosabb, harapósabb dalok pedig megidézik Czutor Zoltán dalszerző-frontember volt zenekara, a Nyers slágereinek világát is. A Belmondo emellett idén kitüntetett figyelmet szentel a rock and roll legnagyobb hatású ikonjának, a 80 éve született és 40 éve elhunyt John Lennonnak is.

Idén ünnepli megalakulása 15. évfordulóját a Belmondo. A születésnapra jelent meg a rockzenekar Hülyegyerekek című új nagylemeze, amely megfelelési kényszer nélkül született.

- A mai magyar könnyűzenei nyilvánosság nem indokolja, hogy bármilyen szempontot figyelembe vegyünk. A Hülyegyerekek című albumon ezért zeneileg, szövegileg és a hangszerelésben olyan szabadságfokkal, bátorsággal nyúltunk az alapötletekhez, amivel korábban a volt zenekarom, a Nyers albumain találkozhatott a közönség. A Nyers óta – vagyis lassan évtizedek óta - nem éreztem magam alkotóként ennyire felszabadultnak, mint most – mondta Czutor Zoltán Artisjus-díjas dalszerző, a Belmondo zenekar frontembere. 

A Hülyegyerekek című lemezre mélységek és magasságok között szívesen ugrándozó dalok készültek zenében és szövegben egyaránt. A Belmondóra jellemző fülbemászó dallamok mellett karcosabb, harapósabb dalok is születtek, amelyeket a stoner rock, a Red Hot Chili Peppers vagy a Rage Against The Machine inspirált. A témaválasztás is változatos a fájdalmas érzésektől a felszabadult hülyeségekig.

- A közönségnek írjuk a dalokat, a két fokmérő az értelem és az igényesség. Igyekszem kerülni a hűtőmágnes-bölcsességeket és kliséket a szövegekben, és nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy a humorérzék és a szarkazmus kihalófélben van. A szövegírói szabadság abban is megnyilvánult, hogy ha a zene, a ritmika úgy kívánta, akkor bármit leírhattam, mert nem volt szempont, hogy a dal populáris vagy rádióbarát legyen – mondta Czutor Zoltán.

A Hülyegyerekek című lemez már elérhető a nagy online zenei platformokon a Music Fashion Kiadó gondozásában. A Belmondo új klippel is kijött, elsőként a Betyár világ című dalhoz.

-Több klipet forgattunk az elmúlt hónapokban, és először egy humoros, beszólogatós dallal szerettünk volna előrukkolni, de úgy éreztük, hogy a jelenlegi helyzetben nem lenne illendő. Ezért választottuk a Betyár világ című dalt, aminek a szövegvilága és a refrénje - “Magunk vagyunk komám!” - nem szándékos, mégis tökéletes időzítés a kényszerű bezártság idejére – mondta Czutor Zoltán.

A saját jubileuma mellett a Belmondo zenekar idén az eddiginél is hangsúlyosabb figyelmet szentel a legnagyobb hatású könnyűzenei ikonnak és egyben Czutor Zoli példaképének, John Lennonnak is. A művész idén lenne 80 éves, de éppen 40 éve, 1980-ban merénylet áldozata lett 40 éves korában. Ráadásul ha a 2020-as év dupla számait összeadjuk, akkor is 40 jön ki. Ha újra élőben léphetnek fel, a Lennon konstelláció című műsorban a Belmondo zenekar számos Beatles- és Lennon-szerzeményt gondol újra úgy, hogy az egy mai koncertszínpadon is megállja a helyét mind akusztikus, mind rockzenekari felállásban. Akik korábban már voltak Belmondo plays Beatles-koncerten, bizonyára ezt is kedvelni fogják.

A Belmondo új lemeze már elérhető az online platformokon: music.apple, spotify, deezer, play.google.