Kerüljön előtérbe a kortárs irodalom - Libri irodalmi díjak 2020

2020-ban is elnyeri egy-egy mű a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak. A világjárvány okozta helyzetben a díjalapító Libri arra szeretné biztatni az irodalom szerelmeseit, hogy továbbra is olvassák a kortárs magyar irodalmi műveket, sőt szavazzanak is rájuk, és mindezt otthon, biztonságban tegyék.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. a kultúra elhivatott pártolójaként legfontosabb feladatának tartja az olvasás népszerűsítését, ezért is alapította 2016-ban a Libri irodalmi díjat és az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat. A versenyben a díj átadását megelőző évben, magyar szerző magyarul megjelent, első megjelenésű szép- és tényirodalmi művei vehetnek részt, olyan könyvek, amik hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak.

2020-ban a fenti meghatározásnak 179 könyv felelt meg, 51 kiadó műveiből állt össze a lista, ebből választotta ki a Libri által felkért, neves közéleti személyiségekből álló – idén már 180 fősre duzzadt – szakmai bizottság a 10 döntős művet. A felkérésnek eleget tett és szavazott a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire többek között Arató László, Barabás Zsófi, Bárdos András, Bősze Ádám, Bus István, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Csáki Judit, Csáki László, Gyurkó Szilvia, Horváth Gergely, Kepes András, Krusovszky Dénes, Sándor Pál, Vecsei H. Miklós és Zacher Gábor is.

A Libri idén is bevonta a fiatalokat, és felkérte szavazni a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetem, a pozsonyi Comenius Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem hallgatóit, a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium, továbbá a Közgazdasági Politechnikum és az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulóit, de szavaztak a Szegedi Tudományegyetem Kreatív írás specializáció szakos és a Quadrivium Műhely diákjai is, továbbá leadta voksát a KKM - Balassi Intézet Műfordítóképzés és a Kontextus műhely csapata is.

Az ő döntésük alapján állt össze az a tíz könyvből álló lista, amire a közönség és a szakmai zsűri is szavaz. A közönség március 25-től május 8-ig adhatja le voksát online a Libri weboldalán, a Libri irodalmi díj nyerteséről az ötfős szakmai zsűri határoz. A zsűri tagjai:

Bálint András - Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Beck Zoltán - dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója

Fullajtár Andrea - Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja

Károlyi Csaba - Artisjus díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató

Szilágyi Zsófia - Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke

2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete és Bartis Attila A vége című regénye volt a díjazott, 2017-ben Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, Kepes András pedig Világkép című művéért vehette át a közönségdíjat. 2018-ban a közönség Bödőcs Tibor Addig se iszik című kötetére szavazott, a zsűri pedig Tompa Andrea Omerta című regényét ítélte a legjobbnak. 2019-ben a közönség tetszését Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye nyerte el, a Libri irodalmi díjat pedig Szvoren Edina vehette át Verseim című novelláskötetéért.

A Libri irodalmi díjak nyertesei 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.