Kalandos időutazásra hívja a családokat a tavaszi szünetben az Országos Széchényi Könyvtár

Kalandra és időutazásra vágysz, de már eleged van a virtuális térből? Nézz körül a padláson!

A ház legmagasabb pontján igazi kincsekre bukkanhatsz! Arany János levele is egy svájci padlásról tért haza és került a nemzeti könyvtár falai közé nemrégiben, még 2019 nyarán. Tehát létrát elő, és irány a padlás vagy akár a pince!

A tavaszi szünet kiváló alkalom arra, hogy portalanítsuk azt a dobozt, amelyben egy kedves emléket – amit magunk írtunk vagy kaptunk –, szerelmes leveleket, óvodás rajzokat, képeslapokat vagy netán régi, családi kéziratainkat tartjuk. Az Országos Széchényi Könyvtárban mi is azon fáradozunk, hogy jól kihasználva a rendkívüli helyzet adta lehetőségeinket, rendezzük gyűjteményeinket, leporoljuk régi terveinket. 

De hogyan is kezdődik a családi történetírás? Egyedül is csuda jó lehet emlékezni egy réges-régi pillanatra, de együtt még jobb, főleg, ha a szüleink, nagyszüleink holmija közt kutakodva bukkanunk egy-egy ereklyére. A szülőkkel, testvérekkel közös keresgélés előhozza a régi emlékeket, távhívásban pedig a nagyszülők mesélhetnek további érdekességeket a talált tárgyakról.

Ha különleges kincset találtál, amelyet velünk is megosztanál, a következőképp teheted:

1.   Végy egy fehér papírlapot (ha méretesebb a dokumentum, akkor egy fehér abroszt), és arra helyezd!

2.   Jegyezd fel a következőket olvashatóan egy papírlapra: hol?; mikor?; kinek a tulajdona?; mi a dokumentum (képeslap, levél, térkép stb.)?; mi a mérete?

3.   A leírást a dokumentum mellé helyezve készíts róla egy jó minőségű fotót. Ha az ismertető kétoldalas, akkor mindkét oldalát szerkeszd össze egy fotóvá!

4.   2020. április 20 és 22. között a Facebook-oldalunkon megjelenő „Nézz szembe a múlttal” hirdetés alá posztold a fotódat!

 Jó kalandozást kívánunk!