A járvány miatt később kerülhet végső nyughelyére Tutanhamon múmiája

A kialakult helyzet a luxoriak, és a Kairói Múzeum ellentétével kezdődött, majd a történet a Covid-19 hatására nagyon érdekes fordulatot vett.

Március elején kezdték el kipakolni Tutanhamon sírkamráját, amelyet a Kairói Múzeumba akartak költöztetni. A luxoriak heves tiltakozásukat fejezték ki, hogy a fáraó végső nyughelyét megzavarják. Az átokra hivatkoztak, ami már a sír feltárásánál egyes mondások szerint több tucat emberéletet követelt.

– Tutanhamon nyughelye mindig is Luxorban volt, ha elviszik innen, az felháborítja a helyieket – mondta Ahmed Rabie Mohamed egyiptológus.

Az egyiptomi kormány döntése az, hogy ami az ország történelméhez köthető, az épülő nagymúzeumba kerüljön.  A fáraó harci szekereit már át is szállították Luxorból a majdani kiállításhoz. A luxoriak gyakorta hisznek a babonákban, rossz ómennek tekintették, hogy a vírus hatására leállt a fáraó sírhelyének költöztetése.

Annak idején Howard Carter a siettség miatt elkövetett egy hatalmas hibát. A halotti maszk levételénél és a szarkofág bontásánál levágták a fáraó kezeit és a fejét. Illetve a múmia orrát eltörték. Ez később nagy felháborodást váltott ki szakmai berkeken belül.

A végső nyughelyét a fáraó így később fogja elfoglalni, addig is a világhírű sírrendszer hiteles másolatát majd a budapesti Komplexben lehet személyesen megtekinteni. A szervezők remélik, hogy mielőbb újra nyithat a kiállítás.  „Reméljük, hogy május 4. után a szigorítások fokozatos feloldásával, mi is közelebb kerülhetünk az újra nyitáshoz. Nagyon pozitívan tekintünk a jövőre és bizakodóak vagyunk a jövőbeni projektjeink kapcsán.”- nyilatkozta Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója.