A Bűn és bűnhődést adja ezen a héten a Miskolci Nemzeti Színház

Szabó Máté rendezését láthatják az érdeklődők.

Az utóbbi hetekben tízezrek voltak kíváncsiak a miskolci színház korábbi előadásaira, melyeket a Facebook-oldalán tett közzé a teátrum. Dosztojevszkij világhírű regényét 2017-ben állította színpadra Szabó Máté. A Bűn és bűnhődés főszerepében Feczesin Kristófot láthatja a közönség. Az érettségire való felkészülést is segíti ezen a héten a színház, hiszen Dosztojevszkij műve választható tananyag. Az előadásfelvétel vasárnap este 22 óráig lesz elérhető a Miskolci Nemzeti Színház Facebook-oldalán.

Egy fájdalmas világ panorámaképe: Bűn és bűnhődés, Dosztojevszkij világhírű regénye Miskolcon. Csupa förtelmes história tör elő a kánikulától fuldokló Pétervár hatalmas bérházainak rejtett zugaiból, sivár kicsapongások és titkolt bűnök közepette, az értelmetlen és abnormális élet őrülten kavargó, keserves poklából. Ezt a világot idézi meg Szabó Máté rendezése a Nagyszínházban.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Bűn És Bűnhődés – dráma

"Bűn? Micsoda bűn? Mert megöltem egy ocsmány, kártékony férget, egy vén uzsorásasszonyt, aki senkinek a világon nem hiányzik, aki a szegények vérét szívta, hát ez bűn? Hagyjuk ezt!... Vért ontottam, persze, rosszul tettem. De hát ömlik a vér, mint a pezsgő, mióta világ a világ! És azokat, akik kiontják, megkoszorúzzák a Capitoliumon, és az emberiség jótevőinek nevezik! Én elhatároztam, hogy merek, és öltem. Most már tudom, hogy nem volt jogom megtenni, mert én is ugyanolyan féreg vagyok, mint a többi. Hát eljöttem volna hozzád, ha nem vagyok féreg?"

Dosztojevszkij világhírű regénye a bűn és a bűntudat témakörét járja körül. Kerülhet-e az ember olyan élethelyzetbe, amelyben elfogadott az ölés? Dönthetünk-e mások élete és sorsa felett? Mik a következményei egy torz eszme követésének? A regény talán nem is lehetne érvényesebb, mint ma, amikor a fenyegetettség és a félelem érzése egyre inkább életünk részévé válik.