„Belső Csend” - virtuális kiállítás Debrecenben

Rendhagyó időkben rendhagyó Tavaszi Tárlatra készül Debrecen városa és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.!

Belső Csend” címmel virtuális kiállításon mutatja be azon képző- és fotóművészek munkáit a Kölcsey Központ honlapján, illetve Facebook-oldalán, akik ezt a nyilvánosságot választják, illetve megfelelnek a kiírás feltételeinek. Ahogy a virtuális tárlat címe, a „Belső csend” is utal rá, a szervezők elsősorban a mostani rendhagyó időkre reflektáló művekre számítanak, de várnak az országos tárlatokon és korábbi Tavaszi Tárlatokon még nem szerepelt műveket is. A tárlat az eredetileg tervezett időpontban, 2020. május 2-án, szombaton 15 órától lesz nyilvános a város közösségi felületein.

A kiállítást köszönti: Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere. A köszöntőt követően pedig online módon megtekinthetőek maguk az alkotások. A rendhagyó tárlatot érdemes többször is felkeresni, mert az májusban újabb és újabb érdekes részletekkel bővül: a művek mellett az alkotó maga is megjelenik, fotóval, személyes vallomással, némelyek kisfilmmel árnyalják, értelmezik a művet vagy az életpályát.

A virtuális kiállítás idején, 2020. május 2. - június 2. között a látogatók internetes szavazáson dönthetik el, mely alkotók műveit látnák még szívesen. Szavazni a Kölcsey Központ Facebook közösségi oldalán képes formában közzétett alkotások kedvelésével („lájkolásával”) lehet. Az ilyen formában leadott szavazatokat a virtuális kiállítás záró napján összesítik. A legeredményesebben szereplő legfeljebb 10 alkotó a közvetkező évben egy közös kiállításon mutatkozik majd be a Kölcsey Központban.

Változások a virtuális tárlat kapcsán:

•       nincs zsűrizés, a feltételeknek megfelelő művet bemutatják, a keletkezési idejétől függetlenül;

•       minden technikát – tehát a festészet is – bemutatnak (mint ismert, az idén alapvetően a grafikák/fotográfiák – illetve a plasztikák – volnának soron);

•       alkotónként egy-egy művet várnak, ennek kiegészítéseként pedig egy-egy személyes megnyilatkozást: rövid videót vagy műteremfotót (pl. szelfi) szöveges kiegészítéssel, reflexióval;

•       zsűri hiányában díjazás nem lesz, viszont a kiállítás idején zajló internetes szavazáson legeredményesebben szereplők (legfeljebb 10 alkotó) a közvetkező évben közös kiállításon mutatkozhat be.

Amiben nincs változás:

A tárlatra a vizuális tárgyalkotó művészeteket hivatásszerűen művelő, Hajdú-Bihar megyei, debreceni vagy szoros helyi kötődéssel rendelkező alkotók jelentkezését vártak: országos szakmai szervezet (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége vagy a Magyar Fotóművészek Szövetsége) regisztrált tagjait, és/vagy a vizuális felsőfokú szakképzésben végzetteket, illetve hallgatókat.

A helyi kötődés jellege: az itt élő és alkotó művészek, azaz Hajdú-Bihari, vagy debreceni lakcímmel/műteremmel rendelkezők, valamint az elszármazott, azaz korábban tartósan itt élt, született, nevelkedett stb. alkotók. A virtuális tárlattól függetlenül, amikor lehetséges lesz, még az idei évben szeretnék bemutatni a „Friss hajtást” valódi kiállítás formájában is az eredeti feltételek szerint.

Hirdetés