Magyar világsiker az I. Online Cirkuszfesztiválon

A többszörös cirkuszfesztivál-díjas ifj. Richter József és Merrylu Richter II. helyezést ért el a világ minden tájáról beérkezett, összesen 685 artistaszám közül.

Ebben a nehéz időszakban világszerte kénytelenek voltak bezárni a cirkuszok, ezért az artistaművészek munka nélkül maradtak. Viszont az internetes platformoknak és a cirkuszvilág összefogásának köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg, hogy a cirkuszbarátok a világ minden tájáról ne maradjanak cirkuszművészet nélkül. Ezért az orosz cirkuszi dinasztiából származó zsonglőr, Dmitry Chernov megálmodta az április 6-tól május 2-ig tartó I. Online Cirkuszfesztivált, amelynek hivatalos partnere a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ volt.

Az I. Online Cirkuszfesztivál casting időszaka április 6-tól 17-ig tartott. Ez alatt a húsz zsűritag véletlenszerűen ítélte meg az internetre feltöltött számos artista produkciót, április 18-án pedig kihirdették a 100 legjobb produkciót. A zsűritagok online leadott értékelése szerint április 22-én a legjobb harminc produkció került kihirdetésre, április 25-én pedig az elődöntőbe került legjobb tíz produkció. A döntő április 29-én volt, amelyben a négy legjobb mérettetett meg és május 2-án hirdették ki az eredményeket.

A húsz főből álló nemzetiközi zsűriben három magyar szakember is értékelte a produkciókat: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, Kristóf Krisztián világhírű gentleman zsonglőr, rendező, a Recirquel társulat menedzsere, és Donnert Sándor, a Donnert Agency igazgatója, a The Magical World of Circus producere, a Groot Kerstcircus den Haag coproducere.

Az első helyezett, az orosz Chizovs Troupe lett magasdrót számukkal, akiknek győzelmét Fekete Péter hirdette ki online bejelentkezve a Fővárosi Nagycirkusz manézsából. A második helyezett a többszörös cirkuszfesztivál-díjas ifj. Richter József és Merrylu Richter lett pas de deux, magyarul balett lóháton számukkal. A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója a díj mellé járó pénzjutalom egy részét jótékony célra fordítja. A harmadik helyezést az orosz Above the Clouds csoport érdemelte ki hintaszámával, a negyedik helyezést pedig a Fővárosi Nagycirkusz 2018-as téli műsorában is nagy sikert aratott orosz Sergey Nesterov. (Szekáry Zsuzsanna)

Februárban, Budapesten a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany-díjjal és a magyar cirkuszigazgatók Arany-díjával jutalmazták Ifj. Richter József és Merrylu Caselly: Balett lóháton - Pas de deux produkcióját.

Ifj. Richter József és Merrylu Caselly mindketten nagy múltú cirkuszi dinasztiákból származnak. A 2014-ben megrendezett Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon egymás riválisai voltak, ahol végül mindketten Arany-díjat kaptak. Ezután ifj. Richter József a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójaként leszerződtette Merrylut az utazócirkuszához, majd 2016-ban Bálint napon összeházasodtak. A fesztiválon az egyik közös számukat, a Pas de deux-t mutatják be, amely a Monte-carloi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon már Arany Bohóc-díjat nyert. Ifj. Richter József két vágtázó lovon áll, miközben a feleségét különböző pózokban tartja a nyakában és a vállában. A szám végén Merrylu férje fején áll, aki nem kapaszkodik a lovak kantárjába, csak az egyensúlyérzékére számíthat.

Hirdetés