Berlioz Fantasztikus szimfóniája animációs kisfilmen jelenik meg a fiataloknak

Bemutató epizód május 31-én délelőtt, Gyereknapon a Filharmóniai Társaság YouTube-csatornáján.

A Filharmóniai Társaság a Lázár Ervin Program keretén belül idén már közel 30.000 fiatalhoz jutott el a járvány kitöréséig, szeptembertől további 60.000 diáknak mutatják be ifjúsági programjaikat. A Társaság fontosnak érezte, hogy a tanárokkal elindult közös munka ne álljon le, ezért indították el a veszélyhelyzet alatt a KameraZene sorozatot, amelynek egyik legfontosabb célja a fiatalok megszólítása. A KameraZene következő, hetedik epizódja egy animációs kisfilm segítségével, egy kamaszfiú történetén keresztül mutatja be Berlioz Fantasztikus szimfónia című művének „programját”.

A sorozat újszerű látásmódja lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok számára is közelebb hozza a klasszikus zene világát. Az alkotók segíteni szeretnének az ének- és szolfézstanároknak, hogy a kényszerű digitális oktatás során olyan tartalmakat tudjanak küldeni diákjaiknak, amely a fiatalok nyelvén szól a klasszikus zenéről. Az 1853-ban, Erkel Ferenc által útjára indított Filharmóniai Társaság a Lázár Ervin Program keretén belül idén már közel 30.000 fiatalhoz jutott el a járvány kitöréséig, szeptembertől további 60.000 diáknak mutatják be ifjúsági programjaikat. Az alkotók és Mona Dániel műsorvezető segíteni szeretnék az ének- és szolfézstanárokat, hogy a kényszerű digitális oktatás során olyan tartalmakat tudjanak küldeni diákjaiknak, amely a fiatalok nyelvén szól a klasszikus zenéről.

Mona Dániel fiatal zenetörténész „mindenevőnek” számít a zene területén. Rajong Chopinért, de szívesen meghallgatja Billie Eilish legújabb számait is. Fanyar humorral dolgoz fel klasszikuszenei témákat a Budapesti Filharmóniai Társasággal indított új videósorozatában, a KameraZenében. „Munkám során nagyon sok 10-15 év körüli gyermekkel találkozom, akik a tapasztalataim szerint nagyon nyitottak, sőt, sokkal nyitottabbak nálunk – mondja Mona Dániel, zenetörténész-műsorvezető, aki az ifjúsági programok szervezése mellett egy zeneiskolában is tanít. – Ez a korosztály mindenféle kihívásra vevő, a kortárs zenét éppúgy meghallgatja, mint a klasszikust. Azt tapasztaltam, ha erről a „komoly” műfajról közvetlenebb stílusban, humorral beszélgetünk velük, akkor sokkal érdeklődőbbek lesznek. Ha a közönség azt érzi, hogy miközben a klasszikus zenéről beszélek, nem valami magas lóról osztom az észt, hanem próbálok közérthető, netalán még szórakoztató is lenni, az nagyban segíti a zenehallgatást, és annak élvezetét is.”

A KameraZene következő, hetedik epizódja egy animációs kisfilmen, egy kamaszfiú történetén keresztül mutatja be Berlioz Fantasztikus szimfónia című művének „programját”. A grandiózus vállalkozás és a már megszokott szórakoztató narráció mögött ugyanaz a szándék áll, mint az eddigiekben: a zenetörténet nagy alakjainak, fontos eseményeinek és remekműveinek megismertetése a fiatalok körében (egyaránt) – ezúttal Berlioz nemcsak címében fantasztikus zenéjével a középpontban. A Fantasztikus Szimfóniát alternatív módon bemutató epizódban egy – önálló egységként is működő – négy perces animációs filmbetét formájában jelenik meg Berlioz története. Az animációs kisfilmet Manga István, a műsor állandó látványtervezője alkotta meg, Tuza Norbert és Szín Róbert, azaz az Ambient Pictures csapatával együtt készítve a sorozatot.