6 dolog, amit eddig nem tudott VIII. Henrikről

A leghírhedtebb angol királyról számos megdöbbentő információt hallhattunk már.

Tudjuk, hogy hat alkalommal nősült, két feleségét kivégeztette, mindeközben három házasságon kívüli gyermeke is született. Szakított a katolikus egyházzal, és elsők között használta a propaganda eszközét népe befolyásolására. A Viasat History történelmi csatornának köszönhetően most további újabb megrendítő információk láttak napvilágot VIII. Henrikről. 2020. június 7. vasárnap 21 órától a VIII. Henrik: Férfi, uralkodó, szörnyeteg eddig nem látott aspektusból, Tudor-szakértők elemzésével, valamint most először a Vatikáni Apostoli Könyvtár és Levéltárból származó információk mentén enged még mélyebb betekintést az anglikán egyház alapítójának életébe.

Íme néhány érdekfeszítő újdonság a legfrissebb tények soraiból:

•   Édesapjával csak testvérbátyja halála után alakult ki kapcsolata – kényszerből. VIII. Henriket szinte sosem engedték ki a palotából, illetve lakosztályából is alig. Ha viszont mégis, akkor csak akkor szólalt meg, ha kérdezték. Apjával, VII. Henrikkel sokszor vitáztak, egy alkalommal a király kishíján megölte fiát egy szóváltás következtében (erről egy követ tett jelentést).

•   Komoly üldözési mániával küzdött: egy teljes biztonsági szolgálat vette körül a mindennapokban is. Evés előtt minden ételét megkóstoltatta, lefekvés előtt átvizsgálták a takaróit, hogy nem rejtett-e valaki kést közéjük.

•   Ritkán írt saját kezű leveleket, mert fárasztotta, így inkább írnokokra bízta a feladatot. Ugyanakkor a Vatikáni Apostoli Könyvtár és Levéltár számos saját kézzel írt levelet rejt, amelyeket Boleyn Annának – aki a királlyal szemben hét éven át tartotta a három lépés távolságot – fogalmazott szerelme jeléül, olykor buja gondolatokkal tűzdelve.

•   VIII. Henrik odafigyelt a nyilvánosságra, a kezdetektől fogva élvezte a közszereplést. Mindent megtett annak érdekében, hogy úgy nézzen ki, mint egy igazi uralkodó. Szenvedélyesen érdekelte a divat – volt olyan év, amikor 175 pár cipőt vetetett magának!

•   Az 1530-as években súlyos sérülést szenvedett, egészsége rohamos romlásnak indult. Erről magánszámlái is tanúskodtak: tolókocsit vettek neki, korabeli lifteket építettek lakosztálya szintjei közé, szolgáló személyzetét pedig síppal hívta.

•   VIII. Henrik úgy gondolta, hogy a gyógyászathoz is jobban ért, mint más: lábszárfekélyéhez saját maga kevert „gyógyszereket” – 32 receptje fent is maradt az utókornak! Egyik elixírje például – amelyet semmiképp ne próbáljunk meg összeállítani otthon! – gyökereket, virágbimbókat, kerti férgeket, elefántcsont-reszeléket, porrá zúzott gyöngyöt, sőt még egy halálos mérget, vörös ólomoxidot is tartalmazott.

Hirdetés