Töltődjünk fel újra koncertélményekkel

A Filharmónia Magyarország idén is megrendezi a Régi Zenei Napokat Vácott!

Több hónap kihagyás után most végre újra élőben töltődhetünk fel koncertélményekkel és a helyszínen élhetjük át a zene szépségeit. Július 4-től 11-ig ismét a barokk zene gyöngyszemei kerülnek a középpontba. Többek között olyan neves fellépők varázsolják Vácra a régizene világát, mint a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és a Capella Savaria.

Július 4-én, újra felcsendülnek a dallamok, megnyílnak a kapuk a közönség előtt. A pandémia utáni időszak első Filharmónia Magyarország fesztiválkoncertje a váci Fehérek Templomában kerül megrendezésre, este 20 órakor. A nyitóhangversenyen a Purcell Kórus és a Capella Savaria előadásában Gregor Joseph Werner, az Esterházy-udvar egykori karmesterének, „Der gute Hirt” című, ritkán hallható műve fog felcsendülni. A nyitókoncert előtt, 19 órától megszólalnak a régizenei fanfárok, ünnepélyesen jelt adnak a hangszerek arra, hogy kezdetét veszi a 36. Régi Zenei Napok!

Most betekinthetünk a kulisszák mögé! Hogyan játszik a mester? Hogyan fejlődnek a kurzushallgatók a Régi Zenei Napok alatt? A fesztivál professzorai az elmúlt évek hagyományaihoz híven előadóművészi szerepben is bemutatkoznak a váci közönségnek. Július 8-án 20 órakor egy közös koncert keretében áll színpadra Kovács Ágnes szoprán énekművész, Sheng-Fang Chiu furulyaművész, és Paulik László hegedűművész és Vashegyi György is a kamarakurzus professzoraként.  Július 11-én pedig a kurzushallgatók egy önálló hangversenyen mutatják be, hogy mit tanultak egy hét alatt.

Július 11-én este 20 órakor zárul a 36. Régi Zenei Napok, méghozzá az oratóriumirodalom egyik kiemelkedő alkotásával. A zárókoncerten felcsendül Haydn „Die Schöpfung” című műve, a régizenei kompozíciók hazai kiváló megszólaltatói, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában. Az estén a Liszt Ferenc-díjas karmester, a régizene kiemelkedő szakértője, Vashegyi György vezényel. Haydn A Teremtés című művének szövegét a Biblia legelső lapjairól kölcsönözte. Szerzeménye a földi lét nagyszerűségét, beláthatatlan gazdagságát hirdeti, egy-egy részlete képeskönyvszerűen, élénk színekkel, sok-sok kedvességgel, bájjal és humorral tárja a hallgató elé e csoda részleteit. A kezdés előtt 19 órától újra megszólalnak a fanfárok a Székesegyház előtti téren, a dallamok hírül viszik a zárókoncert kezdetét és a fesztivál végét.

A Régi Zenei Napok hangversenyein együtt újra átélhetjük a klasszikus zene szépségeit! Jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1143 Budapest, Szobránc utca 6-8., +36 1 302 4961), a váci Tourinform-irodában, a www.jegymester.hu weboldalon, a koncertek előtt a helyszíneken, a fesztivál ideje alatt az Althann Vendégházban, valamint az ismert jegyirodákban.

 További információ a weboldalon található.