„Fellélegzés”: Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken.

A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés. A hagyományosan nemzetközi klasszikus zenei sztárok részvételével zajló, mesterkurzusokat és egy ifjúsági hegedűversenyt is magában foglaló Fesztivál Akadémia Budapest teljes idei programja március elején állt össze, néhány nappal a járványügyi korlátozások előtt. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, a művészeti vezetők a fesztivál teljes programját újratervezték, és több mint hatvan magyar művészt hívtak meg a karantén időszakát követő fellélegzés jegyében. „Nagy öröm számunkra, hogy ennyi nagyszerű művész fogadta el a meghívásunkat – írják a művészeti vezetők –, hogy ezekben a nehéz időkben egyértelművé vált: fontosabb az, ami összeköt bennünket, mint az, ami szétválaszt.”

A 2020. augusztus 20. és 30. között öt budapesti helyszínen zajló fesztiválon mások mellett fellép Perényi Miklós, Vásáry Tamás, Baráti Kristóf, Várdai István, Klukon Edit és Ránki Dezső, Rados Ferenc, Boldoczki Gábor, Kolonits Klára, Fenyő László, és olyan színészek tartanak felolvasást a zeneművek között, mint Molnár Piroska, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Eperjes Károly, Hegedűs D. Géza vagy Vecsei H. Miklós. A hangversenyek műsorán a kamarazenei repertoár klasszikusai mellett valódi különlegességek is elhangoznak (az angol Vaughan Williams vonósnégyesre, zongorára és énekhangra írott dalciklusa, az On Wenlock Edge, vagy a cseh Bohuslav Martinů jazzes elemeket használó kamaraműve, rendkívül szórakoztató, A konyhai revű). Kivételes művésztalálkozásokra is sor kerül: Perényi Miklós és a nála két generációval fiatalabb Palojtay János César Franck népszerű szonátáját játssza el, a legendás Rados Ferenc és egykori növendéke, Kelemen Barnabás három klasszikus szonátát adnak elő, Maxim Rysanov és Fejérvári Zoltán előadásában Sosztakovics utolsó művét, a brácsaszonátát hallhatjuk majd. Közös koncertet ad a fesztiválon az Amadinda ütőegyüttes és a Söndörgő, valamint fellép Szalóki Ági és zenekara.

A fesztiválnak hagyományosan részét képezik mesterkurzusok és a 20 év alatti hegedűsök számára kiírt Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny is. Az idén elmaradt hegedűverseny helyett a FAB új kezdeményezéseként december 3. és 6. között Miskolcon megrendezik a Kelet-közép-európai Hubay Jenő Hegedűversenyt, amelyre már lehet jelentkezni. Húsz év alatti hegedűsök jelentkezését várják Magyarországról, a szomszédos országokból és a Visegrádi Négyek országaiból. A tíztagú zsűriben valamennyi országból képviselteti magát egy jelentős hegedűprofesszor (Magyarországról Perényi Eszter), az elnök a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora, Boris Kuschnir lesz. A négy kategóriában kiírt verseny döntősei automatikusan meghívást kapnak a 2021-es IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre. A verseny különlegessége, hogy nemcsak a versenyzők, hanem a tanárok is különdíjban részesülhetnek.

Bár nyilvános mesterkurzusokat a járványügyi helyzet miatt nem tartanak a fesztiválon, a felkért művészek vállalták, hogy a 2020–2021-es tanévben a FAB szervezésében két-két mesterkurzust tartanak magyarországi és határon túli zeneiskolákban, konzervatóriumokban és zenei egyetemeken, összességében tehát több mint száz mesterkurzussal gazdagodik a magyar zenei élet a következő tanévben.

„A karantén hónapjai során az embernek sok mindent újra kellett gondolnia – írja Kokas Katalin és Kelemen Barnabás –, és nemcsak az vált világossá, hogy mennyire nélkülözhetetlen része az életünknek a zene, hanem az is, hogy a zene elválaszthatatlan az emberi jelenléttől. A másik zenész jelenlététől, és a közönség jelenlététől. Fellélegzés számunkra, hogy újra együtt lehetünk, együtt zenélhetünk, együtt hallgathatjuk a kamarazene irodalmának legnagyszerűbb alkotásait.”

A Fesztivál Akadémia Budapest részletes programja megtalálható az Akadémia oldalon. Az 1000 forintos jegyek megvásárolhatók.