Keresztes Magor ütőszólamvezető kapta az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díját 2020

A zenekar élen jár a minőségi online zenei tartalmak létrehozásában.

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése Arany Karantén Díjjal ismerte el a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.

Az Óbudai Danubia Zenekar március 13-án adta utolsó koncertjét a Zeneakadémián Perényi Miklós csellóművész közreműködésével – már közönség nélkül, üres nézőtér előtt. Az azóta eltelt több mint két hónap során a zenekar amellett, hogy régebbi koncertfelvételeit szombat esténként koncertszerűen tette elérhetővé, számtalan online, otthonról készült videóval kedveskedett a közönségnek.

Több mint másfélmillióan látták a Tavaszi szél népdalból készült videót, ahol a zenekar muzsikusai otthonról „kapcsolódtak be” a közös muzsikálásba, de népszerűek voltak ugyanígy készült híres popslágerekre készített átirataik is. Mosolyra fakasztották az egészségügyben dolgozókat, online énekórákkal segítették a pedagógusokat, altatódalokkal látták el a kisgyermekes szülőket.

„A karantén-időszakot a nehézségei mellett lehetőségként éltük meg, hogy az általunk képviselt értékeket, a szimfonikus zenét – amelyet mi 21. századi zenekarként nyitottan és befogadóan értelmezünk – olyan közönséghez juttassuk el online, akikhez eddig nem sikerült, vagy nem volt időnk, lehetőségünk eljutni. Azt hiszem, a karantén alatt szerzett tapasztalatok, a bezártság rávilágított az igazi értékekre, a zene, a művészet fontosságára, ezzel is magyarázható, hogy ilyen sikerrel futottak az online zenei videóink, tartalmaink. Hálás vagyok a zenekar minden tagjának, akik kreativitással, lelkesedéssel és nagy tudással álltak az új feladatokhoz.” (Hámori Máté vezető karmester)

A zenekar minden évad végén átadja a Példakép-díjat egy muzsikusának, akit a többiek választanak meg az elismerésre. Az idei speciális évadban ehelyett az Arany Karantén Díj tulajdonosát kereste a zenekar – ehhez a közönség segítségét kérték, szavazással. Az ÓDZ Facebook-oldalán közzé tett, a zenekar művészei által otthon, saját ötlet alapján készített másfél-kétperces videókra a közönség szavazhatott. A 24 óra alatt legtöbb szavazatot kapott videó került ki nyertesként, így a díjat a zenekar ütőszólamvezetője, Keresztes Magor kapja, aki családja körében forgatta a nyertes felvételt.

A nyertes videó visszanézhető itt.