Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban

Ősbemutatók és különlegességek a Nagyszínpadon és a Télikertben.

Folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái – melyek az egészségügyi vészhelyzet miatt maradtak félbe –, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is. Az első bemutató szeptember 4-én a tavaly újonnan átadott Thália Télikertben egy háromszereplős komédia, a Művészet lesz, mely szintén 2020 tavasszán került volna színre. Yasmina Reza egyik leggyakrabban játszott darabjának rendezője Béres Attila. A mű alaphelyzete, hogy Serge (Nagy Viktor) vásárol egy igen drága festményt, ami teljesen fehér. Barátja, Marc (Zayzon Zsolt) pedig elmondja a vételről cseppet sem hízelgő véleményét. A vitába akarata ellenére a harmadik barát, Yvan (Hevesi László) is belekeveredik…

Szeptember 5-től látható először Magyarországon a nézők által már nagyon várt krimi – az Agatha Christie egyik leghíresebb regényéből készült színpadi adaptáció, a Gyilkosság az Orient Expresszen Szirtes Tamás rendezésében kerül színre. A történet az 1930-as évek első felében játszódik, az Orient expressz fénykorában. A híres belga magándetektív egy bűnügy sikeres megoldása után visszaindulna Isztambulból Londonba. A téli szezon ellenére az Orient expressz első osztályú hálókocsijában nincs már szabad hely, ám régi barátja, egyben a vasúttársaság egyik igazgatója elintézi, hogy Poirot mégis helyet kapjon egy hálófülkében. A vonatot hóakadály kényszeríti megállásra valamivel éjfél után, a kellemetlenségeket reggelre egy gyilkosság is tetézi… Misztikus történet, korhű jelmezek. 3D mozi élőben: A klasszikus krimi színházi változata, elsöprő, magyar színpadon egyedülálló látványvilággal. Az előadás szereplői: Szervét Tibor, Pindroch Csaba, Gubás Gabi, Tóth Eszter, Mentes Júlia Virginia, Molnár Piroska/Udvarias Anna, Mórocz Adrienn, Mózes András, Vida Péter, Ember Márk, Tamási Zoltán és Ikotics Milán. A színdarabot Hamvai Kornél fordította. Látvány: Freelusion, látványtervező: Emil Goodman, zeneszerző: Gulyás Levente.

A krimit a sorban – 2020. október 16-án, a Thália Télikertben – Patrick Marber kortárs drámája, a Közelebb követi.  A szerelmi négyszög történetének rendezője Horváth Csaba. Fordította: Upor László, játsszák: Pindroch Csaba, Gubás Gabi, Mózes András, Tóth Eszter.

Az évad második nagyszínpadi bemutatója 2020. október 30-án egy másik grandiózus előadás, a Lövések a Broadwayn lesz – szintén magyar ősbemutató. A Woody Allen legendás filmjéből készült Broadway-musical a 20-as, 30-as évek swing-slágereivel igazi csemege. A darabot Béres Attila rendezi. Fordította: Hamvai Kornél, zenei vezető: Bolba Tamás, koreográfus: Tihanyi Ákos. Szereplők: Szabó Győző, Hevesi László, Ember Márk, Szinetár Dóra, Mórocz Adrienn, Mentes Júlia Virginia, Szervét Tibor, Nagy Viktor, Szabó Erika, Tamási Zoltán, Hunyadkürti István, Ikotics Milán.

A Thália Télikert harmadik bemutatójaként Valló Péter állítja színpadra – új fordításban – David Mamet: Egy jobb világ című kétszereplős művét. A drámairodalom talán legnagyobb élő szerzőjének a munkahelyi, egyetemi zaklatást mindkét szempontból megjelenítő, megrázó drámáját Tóth Benedek fordította. A darab szereplői Zayzon Zsolt és Mentes Júlia Virginia. Bemutató: 2020. december 12.

A Nagyszínpadon egy újabb Feydeau-darab következik majd 2021. február 13-án, Álmomban megcsaltál címmel. A francia riviérán játszódó vígjáték rendezője Kelemen József, szereplői: Csőre Gábor, Gubás Gabi, Zayzon Zsolt, Tóth Eszter, Vida Péter, Nagy Viktor, Tamási Zoltán. Georges Feydeau - Maurice Hennequin klasszikusát Hamvai Kornél fordította.

A nagyszínpadi bemutatók sorát egy újabb ősbemutató, a Mischief Theatre produkciója, Henry Lewis - Jonathan Sayer - Henry Shields: Komédia egy bankrablásról című replika előadása zárja. A West Enden öt éve sikerrel játszott színpadi fergeteget Hamvai Kornél fordította. Rendező: Kelemen József, szereplői: Ember Márk, Csőre Gábor, Mózes András Vida Péter, Udvarias Anna, Mentes Júlia Virginia, Hevesi László, Tamási Zoltán. Bemutató:  2021. április 3.

A 2020/2021-es évadban utolsóként az Augusztus Oklahomában szerzőjétől egy fekete komédia kerül színre. Tracy Letts: Killer Joe című Broadway-sikere szintén magyarországi ősbemutató, rendezője Mózes András. Fordította: Speier Dávid. Szereplők: Szabó Győző, Pindroch Csaba, Szabó Erika, Mórocz Adrienn. A bemutató a Thália Télikertben lesz 2021. május 14-én.

Ismét bővül a Thália Színház társulata. Ősztől a főrendezői posztot Kelemen József tölti be, aki olyan sikeres – jelenleg is futó – darabokat rendezett, mint a Rövid a póráz vagy a Bolha a fülbe. Udvarias Annát az Egy csók és más semmi című zenés vígjátékban, Csőre Gábort a Legszebb férfikor című mulatságos bohózattá gyorsuló előadásban láthatta már vendégművészként a Thália közönsége. Szinetár Dórát a zenés műfaj kedvelői jól ismerik, Ember Márk pedig a Vígszínháztól szerződött a Tháliához. Schell Judit – aki továbbra is a teátrum művészeti vezetője – egy iskolai évet külföldön tölt, futó szerepeit Szinetár Dóra és Mórocz Adrienn veszik át. Távozott a társulattól Bán Bálint, szerepeibe Ember Márk, Hevesi László és Mózes András áll be. A Vidéki Színházak Fesztiválja és a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje  megrendezéséről az évad folyamán később, a kialakult helyzethez alkalmazkodva születik majd döntés.

Hirdetés