A bűn terepévé válik a Paramount Channel

Rejtélyes gyilkosságok és Krimihét a Paramount Channelen.

Tragikus hősök, szélhámosok, gyilkosság! A Paramount Channel szeptember 21-től Krimihéttel várja a feszültségre és izgalmakra vágyó közönséget. A filmcsatorna az utóbbi évek legmenőbb bűnügyi történetei mellett pár megkerülhetetlen klasszikust is a műsorára tűz. Így nem maradhatnak ki Martin Scorsese, Christopher Nolan vagy a Coen testvérek emblematikus alkotásai sem, amelyek igazi ínyencségként szolgálnak a filmrajongóknak.

Az ügy, ami nem enged

A legtöbb krimi egy kihűlt testtel kezdődik, ami körül helyszínelők munkálkodnak, és tapasztalt detektívek tanakodnak – néha azonban elég egy levágott fül ahhoz, hogy az összeesküvés elkezdjen lelepleződni. David Lynch misztikus alkotása, a Kék bársony egyfajta szonda, amelyet a hírhedt alkotó leereszt sötét világába. Eközben Ben Affleck rendezői debütálása, a Hideg nyomon azok számára ajánlott, akik drámát is keresnek a nyomozati szál mellé, történet egy két gyerekrablást felgöngyölítő, kétségbeesett nyomozóról. A törvény oldalán néha olyan szokatlan figurák harcolnak a bűnnel, mint a talpig jótündér minnesotai rendőr, Margie Gunderson (Frances McDormand), aki várandósan jár utána a kétbalkezes szélhámosok emberölésének a Fargo című tragikomédiában. Látható lesz még Peter Jackson Komfortos mennyországa is, amely talán a legkülönlegesebb mind közül. A Gyűrűk Ura-trilógia alkotója fantasy elemekkel vegyítette egy meggyilkolt lány történetét, aki a túlvilágról igyekszik segíteni családjának és a nyomozóknak bántalmazója kézre kerítésében.

A bűn oldalán

Nem minden fekete vagy fehér: a Paramount Channel Krimihetében műsorra kerülnek olyan sztorik is, amelyek főszereplői a rablást és mások megkárosítását tűzték ki célul. Saját előmenetelük feltétele, hogy átgázoljanak az útban lévő akadályokon és így váljanak sikeressé. Jake Gyllenhaal legendás alakítását láthatjuk az Éjjeli féregben, a pszichopata Lou Bloom egy híradó amatőr videósa hatalmas ambíciókkal. Bloom törekszik arra, hogy minél nagyobb sztorit ültessen a tévécsatornákra: emiatt pedig a kezét sem rest bemocskolni. Egy fokkal romantikusabb formulát ölt A Thomas Crown-ügy című bűnügyi film, amelyben Rene Russo habarodik bele a Pierce Brosnan alakította milliárdosba, aki nem mellesleg nagyértékű festmények eltulajdonításával üti el szabadidejét. Míg neki a bűn útjára lépni pusztán szórakozás, a Pain & Gain hőseinek kitörési lehetőség. A nyugati parti kondikirályok (Dwayne Johnson, Mark Wahlberg és Anthony Mackie) megelégelik, hogy személyi edzői munkából éljenek: jachtokat akarnak, modelleket és annyi pénzt, amit már képtelenek megszámolni. A szatirikus történet azonban a valóságban gyökeredzik, hiszen a filmben ábrázolt emberrablás és gyilkosság igazából megtörtént.

Viharvert antihősök nyomozása

A legnagyobb rendezők kultivált alkotásairól sem kell lemaradniuk a filmkedvelőknek: három nagyágyú is megtépázott elméjű, tragikus sorsú (anti)hősök történetét álmodta nagyvászonra. Martin Scorsese a Viharsziget (lásd fotón) című thrillerben Dennis Lehane regényét adaptálta Leonardo DiCaprióval a főszerepben, aki egy elmegyógyintézet területén kezd nyomozásba egy eltűnt beteg után. A feleségét gyászoló rendőrbíró egyre mélyebbre és mélyebbre jut a nyúl üregében, míg a cselekmény végére már minden megkérdőjeleződik számára. Szintén özvegy Guy Pearce figurája is, aki a Mementó című Christopher Nolan-filmben keresi neje gyilkosát. A történetet a látnoki erejű rendező rendhagyó módon visszafelé meséli el – a főhős rövidtávú memóriakiesését érzékeltetve. Kettőjüket azonban összesen nem éri annyi megpróbáltatás, mint Park Chan-wook Oldboy című alkotásának hősét, akit 15 évre bezárnak egy hotelszobába, majd váratlanul kiengedik. Hogy miért zárták be nem is számít annyira: amiért szabadon engedték, ott rejlenek az igazi borzalmak.

A Krimihét filmjei a Paramount Channelen:

Szeptember 21. 21:00 – Komfortos mennyország

Szeptember 21. 23:45 – Kék bársony

Szeptember 22. 21:00 – Hideg nyomon

Szeptember 22. 23:25 – Fargo

Szeptember 23. 21:00 – Pain & Gain

Szeptember 23. 23:45 – Oldboy

Szeptember 24. 21:00 – A Thomas Crown-ügy

Szeptember 24. 23:20 – Éjjeli féreg

Szeptember 25. 21:00 – Mementó

Szeptember 25. 23:25 – Viharsziget