10 éves jubileumát ünnepli Anima Musicae Kamarazenekar

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010 februárjában alakult a Zeneakadémia növendékeiből, G. Horváth László vezetésével.

Az együttzenélés öröme, a magyar vonós tradíciók megtartása és az új utak keresése mind fontos motiváló tényező volt a zenekar alapításában. Az első koncertre 2010. június 20-án került sor az Óbudai Társaskörben. A nagysikerű előadás megerősítette a zenekar tagjaiban a hitet, hogy kitartó munkával a magyar komolyzenei élet meghatározó alakjává nőheti ki magát. Mindamellett, hogy a tradicionális koncertek útján indult el az együttes, alapvető vágy volt, hogy új színt hozzon a kamarazenekari koncertek világába. Ennek tükrében alakította ki a repertoárját is melyben meghatározó, hogy a reneszánsztól egészen napjainkig minden kor zenéje egységesen megtalálható a zenekar koncertműsorán.

Idén, a 10. születésnapi hangversenyre a Covid-19 miatt nem kerülhetett sor. E kiemelt koncert helyett, a zenekar klipet készített szeretett otthonában, az Óbudai Társaskörben. A klip zenei anyagának egy olyan mű első tételét választották: E. Grieg Holberg Szvit-jét, mely a 2010-es bemutatkozáson is elhangzott. Klippremier itt.

A kiemelkedő sikerek mellett - Junior Prima díj, nemzetközi versenygyőzelem, Nemzeti Ifjúsági zenekar cím - az innováció jegyében új sorozatok és koncertműsorok megálmodása volt a legnagyobb feladata a zenekarnak. Az Anima Musicae 2013-ban létrehozta az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhelyet, melynek vezetésére Tornyai Pétert kérte fel. A műhely a legfőbb célja, hogy a zenekar széles spektrumú művek megismertetésén keresztül értő tolmácsolója legyen a kortárs zenének egyaránt. Mára már több, mint 50 mű született a zenekar részére és aktív részese a kortárs zenei életnek. A 10 év legfontosabb tapasztalata, hogy olyan rendkívüli szólistákkal sikerült szoros kapcsolatot kialakítani, mint: Baráti Kristóf,Bogányi Gergely, Kelemen Barnabás, Rados Ferenc, Rolla János, Várjon Dénes, Vigh Andrea, David Grimal, Kirill Troussov vagy Alexander Sitkovetsky.

A zenekar egyik missziója, hogy a barokk kor muzsikáit bár modern hangszereken, mégis autentikus előadásban tudja megszólaltatni, ezért Dinyés Soma csembalóművészt, a barokk zene előadásmódjainak szakértőjét kérte fel barokk zenei műhelyének vezetésére. A zenekar a tradicionális koncertezés mellett fontosnak tartja új utak keresését, ennek is köszönhető, hogy többször rendezett Flashmobot, az online térben egyaránt jelen van. Az Anima Musicae különösen fontos feladatának tartja az ifjúság elérését, számos ifjúsági előadást rendezett az elmúlt évtizedben. Különleges koncertprogramjai közé sorolható a Belső Hallás című előadás, mely siketeknek és nagyothallóknak kínált élvezhető produkciót, de a társadalmi felelősségvállalás jegyében a zenekar kórházak és különböző jótékonysági szervezetek részére is adott koncertet.

Az Anima Musicae létrehozta a Budapest Quartett Weekendet, mely 2017 óta minden évaduk egyik legfontosabb eseménye. A Budapest Tavaszi Fesztivál szervezésében többször is létrehozta a Conduct Us programot, melyen a járókelők próbálhatták ki magukat karmesterként. A zenekar számos lemezfelvételt készített: a Hungaroton gondozásában jelent meg Mozart lemezük és Szerenád sorozatuk első két lemeze – a harmadik és negyedik lemezen dolgoznak -. Az Ongaku Records gondozásában kiadásra került Jonathan Cohlerrel közös Mozart lemezük. Az új utak keresésének része a Seinnheiserrel való együttműködésük, melynek keretében olyan felvételt készítettek, melyet otthoni készüléken keresztül 360 fokos elforgatás mellett lehet hallgatni. Az idei évadban egy valódi különlegességgel is készülnek: egy Für Anima lemezen dolgoznak, amelyen kizárólag kortás zeneszerzők az Anima Musicae számára szerzett művei lesznek hallhatók.

Az évad kiemelt koncertjei:

2020. október 13. -  Kettősfúgától a versenyműig - Café Budapest

2020. december 20. -  MVM karácsonyi kocert - Vigh Andrea és Balázs János kamaraestje