Kelemen Barnabással kezdi évadát az ÓDZ a Budapest Music Centerben

Évek óta nagy sikerrel fut az Óbudai Danubia Zenekar Zeneszerzőportrék sorozat a BMC-ben.

Az idei évadot Csajkovszkij életművének bemutatásával kezdik. Az általában két estére tervezett koncert most egy napon, október 3-án, szombaton este lesz hallható – műsor- és szólistaváltozással. Csajkovszkij Vonósszerenádja mellett a D-dúr hegedűverseny (op. 35) csendül fel a Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, Kelemen Barnabás tolmácsolásában. Barnabás mindig örömmel tesz eleget a zenekar meghívásának, hiszen az együttes fennállásának első éveiben koncertmesterként meghatározó módon járult hozzá a zenekar egyéniségének, arculatának felépítéséhez. A sorozat állandó házigazdája Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus, aki informatív, egyben szórakoztató történeteivel, vetítéssel színesítve segíti a hallgatókat a fókuszba állított zeneszerző életének megismerésében művek közötti eligazodásban.

A koncert napjának délelőttjén a zenekar vadonatúj gyerekprogramja is várja a családokat. A Kalandra fül! bérlet idei első, Fúgafogó című koncertjén Hámori Máté karmester segítségével megtudhatjuk, miért menő Bach-ot hallgatni. Ott Rezső Fúgagyár című, erre az alkalomra komponál műve mellett részletek hangoznak el Bach Musikalisches opfer című művéből és Mozart C-dúr „Jupiter” szimfóniájának IV. tételéből.

A Budapest Music Centerbeli koncertek után a zenekar az Eötvös Péter Alapítvány állandó zenekari partnereként részt vesz az október 5–9. között megrendezendő Eötvös-kurzuson a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramjának részeként zeneszerzők és karmesterek képezhetik tovább magukat. A kiválasztott hallgatók egy évig dolgoznak Eötvös Péter és Vajda Gergely irányításával. A mentorprogram keretében minden évben világhírű zeneszerzők tartanak mesterkurzust: most napjaink egyik legjelentősebb brit zeneszerzője, George Benjamin fogadta el a meghívást. A kurzuszáró koncerten Benjamin Three Inventions (1995) című kompozíciója magyarországi bemutatóként hangzik el, a mentorált zeneszerzők pedig olyan, a mentorprogram időszakában írt művekkel mutatkoznak be, melyek Bartók Béla Divertimentójának hangszer-összeállítását követik.

Hirdetés