Műfaji határokon átívelő, hibrid koncepcióval indítja évadát a TRIP Hajó

A TRIP felismerte, hogy bárhová, bárkihez el tudja juttatni a kulturális tartalmait online.

A 2020/21-es évadban a hajón tervezett premierek mellett egy új repertoárt is épít, kifejezetten a virtuális térre tervezve. Az idei év és évad a szövetségekről és közös célok megvalósításáról szól a színház életében. Szabó K. István rendezi Jon Fosse: Én vagyok a szél című művét, melyet a TRIP a Szkéné Színházzal és a Transzformáció Alapítvánnyal együttműködésben mutat be. Az évad különlegességeként Shakespeare/37 címmel indítanak egy új – Shakespeare összes drámáját felvonultató – online szériát, amelyet a Dogma-filmek ihlettek. A repertoárban szerepel a Rejtő Jenő regényéből készült, augusztusban a Budapest Bárral együttműködésben bemutatott, Keresztes Tamás rendezte, A tizennégy karátos autó is. (lásd fotón) Józsa Tamás – Fabacsovics Lili: Hogyan írjunk Happy Endet? című előadásának ősbemutatója és Garaczi László: Veszteg című műve is a 2020-as esztendő bemutatói között szerepel. A nagysikerű Karanténdráma-verseny a Karanténdráma extra kiadásával folytatódik az évadban, ahol további felolvasószínházi bemutatók lesznek elérhetők. Az évadban számos zenei program is helyet kap, többek között a Kultúrpart Klub: Novák Péter és az Etnofon című programsorozata is.

Márciusban, a tomboló pandémia egyik legfájóbb mellékhatása a színházak ideiglenes bezárása volt. A TRIP a világban elsőként alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, és március 12-én megalapította az Első Magyar Karantén-Színházat. Az egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően a Reuters és a The New York Times cikkei után a kínai vezető TV-csatorna, a CGTN stábja is megjelent a TRIP hajón, hogy élőben tudósítson a programjairól. A karantén alatt a hajó otthona, bázisa és befogadója tudott lenni a hirtelen fellépési lehetőség nélkül maradt színészeknek. Az egyedi kulturális platform híre 48 országban, több száz millió emberhez jutott el. Az online forma mindenki számára elérhetővé tette a minőségi szórakozás lehetőségét, a kritikus időkben is össze tudta hozni az embereket a színház, a zene és a kultúra. A TRIP csapata felismerte, hogy az online térben el tudja juttatni bárhová, bárkihez a kultúrát – így 2020/21-es évadban a hajón tervezett premierek mellett nagy hangsúlyt fektet az online térben való előadásokra. Folytatódik a TáncKedd, az Úszó Manézs és a NézőKépző//Online Powered by TRIP sorozat a hajón. A TRIP, a Qubit és az Energiaklub közös rendezvénysorozatot indít Energiahajó címmel. A havonta jelentkező beszélgetések az energiához, a klímaváltozáshoz és a környezetvédelemhez kapcsolódó aktuális témákat járják körül.

A TRIP Hajó független alkotóműhely, amely összehozza a különböző színházakat, társulatokat, gondolkodókat, műfajokat. Egy hely, ahol az alkotóknak lehetősége van kilépni a megszokott kőszínházi keretekből. A kortárs művészeti térben a színház, a cirkusz, a film, a tánc és a zene nemcsak harmonikus egységben szolgálja a közönséget, hanem kreatív összeolvadásukból olyan produkciók jönnek létre, amelyek átlépik a hagyományos művészeti korlátokat.

A TáncKedd a TRIP 2020 szeptemberében folytatódó eseménysorozata, ahol kedd esténként különleges táncelőadásokkal várja a közönséget a Szilágyi Dezső térnél állomásozó TRIP hajó. A programban résztvevő előadók és társulatok: Batarita, Duda Éva Társulat, Fehér Ferenc, Góbi Rita Társulat, Grecsó Zoltán/Willany Leó, TranzDanz, Pataky Klári Társulat, PR-Evolution Dance Company. A TáncKedd célja a minőségi előadások prezentálásán túl egy alkotóközösség létrehozása, amelyben a művészek együttműködve, egymást figyelve és inspirálva hoznak létre és mutatnak be új produkciókat. A TRIP hajó különleges, változatos terei helyspecifikus előadások létrehozására is inspirálták a koreográfusokat. A kortárs művészeti térben a színház, a tánc és a zene nemcsak harmonikus egységben szolgálja a közönséget, hanem kreatív összeolvadásukból olyan produkciók jönnek létre, amelyek átlépik a hagyományos művészeti korlátokat. A TáncKedd missziója, hogy segítse a fiatal táncművészeket, koreográfusokat az alkotásban és helyszínt biztosítson bemutatóiknak. Küldetésünknek tekintjük, hogy felelősséget vállaljunk a fiatal művészek mentorálásában, lehetőséget adva, hogy tapasztalatot szerezzenek, és kreativitásukhoz teret kapva, egy támogató közeget maguk mögött tudva indulhassanak el pályájukon. A TRIP mint kulturális közeg tágabb arculatához igazodva a TáncKedd is elhivatott az innovatív, kísérletező gondolkodású csoportok alkotómunkájának támogatásában és befogadásában.

A pandémiás helyzethez alkalmazkodva, NézőKépző//Online Powered by TRIP címmel folytatódik a TRIP gyermekeknek szóló sorozata. A közel 10 éves múltra visszatekintő ifjúsági programsorozat a Merlin Színházban indult, az Átriumban folytatódott, 2017 óta pedig TRIP-en működik. Ez idő alatt több ezer fiatal és idősebb fiatal fordult meg a NézőKépző eseményein, ami arra ösztönözte az alkotókat és a szervezőket, hogy a pandémiás körülmények között online folytassák a sorozatot. A széria új elemei a hétvégenként délelőtt streamelt gyermekszínházi előadások, külön megcélozva a kisiskolásokat, vagy a még fiatalabb nézőket. A NézőKépző olyan történelmi/tudományos témákat dolgoz fel új nézőpontból, különféle művészeti eszközökkel, amelyek nem csak aktualitásuk, de a fiatalok és a kicsik életéhez szorosan kötődő elemek miatt is különlegesen élvezhetők.

Nem hagyományos cirkuszi térben, a Magács László vezette TRIP Hajón az idei évadban is kitüntetett szerepet kapnak az Úszó Manézs című sorozat keretében a cirkusz, tánc, vizuális művészetek és artisták összművészeti produkciói. Két évtizede a Magács László rendezte Csillagkapu című produkció volt az első cirkuszszínházi előadás Magyarországon, a mára már hagyománnyá vált előadások emlékezetes nézői élményt nyújtanak. A különleges helyszínnek köszönhetően a cirkuszi számok eddig sosem látott közelségben nézhetők meg.