Az öreg hölgy látogatása a Vígszínházban

Egy minden romantikát nélkülöző, hátborzongató szerelmi történet.

Az emberek hajlamosak azt hinni magukról, hogy éles helyzetekben jó morális döntéseket hoznának, pedig ilyenkor nem egyszerű jó válaszokat adni – Az öreg hölgy látogatása erről is szól. Így lesz ez a színdarab egyszerre moralitásjáték, szerelmi történetbe ágyazott sorstragédia és izgalmas krimi, középpontban egy dúsgazdag milliárdos nővel, aki tudja, hogy pénzzel mindent el lehet érni, minden és mindenki megvásárolható. Dürrenmatt klasszikusát Rudolf Péter rendezésében, Hegyi Barbara és Hegedűs D. Géza főszereplésével október 16-án mutatják be a Vígszínházban.

Rejtély, hogy Európa közepén ez a remek adottságokkal rendelkező kisváros miért ment csődbe. A gyárak sorra bezártak, a népszerű üdülőközpont pang az ürességtől, már a székesegyház harangját is lefoglalta a végrehajtó. Az utcák piszkosak és elhanyagoltak, a polgárok évek óta munkanélküli segélyből vegetálnak, miközben az ország és egész Európa virágzik. Ekkor jelenti be Claire Zachanassian, a világ leggazdagabb asszonya, hogy negyven év után ellátogat szülővárosába. Feltámad hát a remény, hogy majd ő megmenti a várost, és a jótékonyságáról híres milliárdosnő hajlandónak is mutatkozik erre, de van egy feltétele…

„Az öreg hölgyről szóló történet – sötét dolog, de éppen ezért nem szabad sötét színekkel ábrázolni, éppen hogy nagy emberséggel kell játszani; nem haraggal, hanem gyásszal, sőt: humorral, mert semmi sem árthatna többet ennek a tragikus végű komédiának, mint valami állati-mély szomorúság” – írta Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatásáról. A darabot 1955-ben mutatták be Zürichben, majd a következő tíz évben már szinte minden európai országban műsorra tűzték. A szerzőjének világhírt hozó színdarab azóta is rendületlenül népszerű világszerte, és számtalan filmes feldolgozás alapjául szolgált. Magyarországi ősbemutatója 1959-ben volt az akkor Magyar Néphadsereg Színházának átkeresztelt Vígszínházban, ahol most Rudolf Péter rendezésében, Hegyi Barbara és Hegedűs D. Géza főszereplésével láthatják a nézők.

„Az öreg hölgy látogatása egy minden romantikát nélkülöző, tébolyult és hátborzongató szerelmi történet, ugyanakkor izgalmas krimi is, mely egy hideg fejjel kitalált és óramű pontossággal, engesztelhetetlenül végigvitt bosszúhadjáratot beszél el, egy negyven évvel korábban elkövetett és tragikus következményekkel járó árulás kegyetlen megtorlását. De egyszersmind groteszk moralitásjáték is, hiszen minden az igazság érvényre juttatása nevében történik. Ám mire a bűnös elnyeri méltó büntetését, paradox módon az áldozat válik bűnössé, és a bűnös a megvesztegethetőség és a jólét reményének áldozatává” – emeli ki a rendező.

A színdarab eseményeinek fő katalizátora a világ egyik leggazdagabb nője, Claire Zachanassian, aki évtizedek után tér vissza szülővárosába, hogy bosszút álljon fiatalkori szerelmén. „Azt tartom fontosnak ebben a karakterben, hogy megtiporták és elárulták. Ez a nő a saját becsületéért akar elégtételt venni, hiszen meggyalázták a nevét, gyenge erkölcsű nőnek kiáltották ki. Ha pedig valakit a szerelme árul el, az egyszerre érzelmi és morális kérdés is. Ez a seb az egész életére kihatott, állandóan vele volt, amire most – még ha morálisan megkérdőjelezhető módon is – gyógyírt kell találni. A bűnök nem évülnek el. Emellett ez a történet annak is szörnyű igazolása, hogy az ember nem változik, pénzért tényleg mindenre hajlandó” – meséli a címszerepet játszó Hegyi Barbara.

Claire Zachanassian egykori szerelmét, Alfred Illt alakító Hegedűs D. Géza szerint a múlt és a jelen ilyen erejű összekapcsolódása, ahogy az a darabban megjelenik, példázatszerűvé teszi a történetet. „Azt írja Szent Ágoston a Vallomásokban, hogy ha az időről gondolkodik, akkor belül, önmagában, tudja, hogy mi az idő. De ha el kellene magyaráznia, nem tudná szavakba önteni. A mi előadásunkban megelevenedik az idő: megnémult szavak, elmosódott képek, elsüllyedt érzések, színek, ízek, illatok, hangok hatalmas lélekenergiával újjászületnek. Képesek visszaforgatni az idő kerekét, hogy negyven év elfelejtett történetét újraéljük. Egy megrázó, drámai eseménysorozaton keresztül mesélünk az egyszeri és megismételhetetlen emberi életről: az időről.”

Az öreg hölgy látogatását október 16-én mutatják be a Vígszínházban, de a premier előtti két előadás, október 14-én és 15-én is elérhető a nézők számára. További információ, jegyek itt.

Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása

tragikus komédia - Kurdi Imre fordítása alapján a vígszínházi változatot készítette: Hársing Hilda és Rudolf Péter

Rendező: Rudolf Péter

Claire Zachanassian                           Hegyi Barbara

Alfred III                                           Hegedűs D. Géza

Ishler Matild, a felesége                     Balázsovits Edit

Otília, a lánya                                     Antóci Dorottya

Konrád, a fia                                      Ertl Zsombor

Polgármester                                      Kőszegi Ákos

Plébános                                             Seress Zoltán

Dr. Loden, orvos                                Gados Béla

Tanár                                                  Fesztbaum Béla

Schimleder, rendőr                             Karácsonyi Zoltán

Jäger Albert, első polgár                    Borbiczki Ferenc

Schmidt, második polgár                   Telekes Péter

Schuster, harmadik polgár                 Gyöngyösi Zoltán

Krach, negyedik polgár                      Reider Péter

Mieder, festő                                      Szántó Balázs

Hetedik, nyolcadik és kilencedik férj Orbán Levente

Boby, inas                                          Méhes László

Koby / Első újságíró                           Dino Benjamin

Loby / Második újságíró                    Tóth András

Sprőd Anett, polgármesterné            Tar Renáta

Második asszony                                Gilicze Márta

Állomásfőnök                                    Dengyel Iván

Vonatkísérő                                        Kiss Gergely Máté

Riporter                                              Kopek Janka

Operatőr                                             Virág Péter

Kalauz                                                Kóbor Balázs

A rendező munkatársa: Szládek Kata, Díszlettervező: Bagossy Levente

Jelmeztervező: Füzér Anni, Színpadi mozgás: Méhes László

Zenei vezető: Mester Dávid, Dramaturg: Hársing Hilda

(Gordon Eszter fotója a próbán készült)