Józsa Tamás – Fabacsovics Lili: Hogyan írjunk happy endet?

Premier október 24-én, szombaton a TRIP hajón.

Fabacsovics Lili és Józsa Tamás új előadása, a Hogyan írjunk happy endet? című zenés korkép egy félresikerült ismerkedés történetén keresztül enged betekintést a huszonévesek világába. Mi lehet egyetlen este hozadéka? Olykor egy egészen új élet, olykor csak a gyötrelmes másnap. Fabacsovics Lili darabja egyszerre szórakoztató és szívbemarkoló, szereplői talányosak, életük csupa titok és hazugság, ráadásul sokban hasonlít a miénkhez – végtére is mindannyian a boldogságot keressük. Józsa Tamás különleges világú, fülbemászó dalaiban a szereplők egy pillanatra megnyílnak, aztán tovább sodródnak az eseményekkel, elbeszélnek egymás mellett, makacsul ragaszkodva sajátos meggyőződéseikhez. De mégis, hogy lesz ebből happy end?

Az előadás műfaji megjelölése zenés korkép egy részben. A zenei és a prózai megszólalások egyformán hangsúlyosak a darabban, kiemelten fontos szerepe van a zenészek jelenlétének, a dalokban felszínre törő érzelmeknek és történeteknek. A zene, akárcsak az életünkben - boltban, kávézókban, aluljárókban - átszövi az egész előadást. A klasszikus musicalek hagyományain nyugvó, ugyanakkor attól fokozatosan eltávolodó zenei anyag különböző stílusokat ötvöz, miközben mindvégig megőrzi könnyűzenei jellegét, amit a különleges hangszerelés tesz még izgalmasabbá. A Variart Ensemble tagjai hegedűn, brácsán, csellón, fuvolán, klarinéton és fagotton szólaltatják meg a zenéket.

Az alkotók az előadással betekintést engednek a saját korosztályuk, a húszas éveik végén, harmincas éveik elején járó fiatal felnőttek életébe. A frusztrációikba, kommunikációs nehézségeikbe, elveszettségükbe, a mindennapjaikban rejtőző apró tragédiákba. A cselekmény könnyed, kávéházi jellege, szórakoztató játszmái és beszélgetései után a néző fokozatosan lát bele a mindig viccelődő, mindent túlbeszélő karakterek lelkében megbújó hiányra.

A színészek, Baki Dániel, Georgita-Tenki Dalma, Jenővári Miklós, Martinkovics Máté és Messaoudi Emina finom érzékenységgel és olykor fájdalmas őszinteséggel mutatják meg karaktereik őrlődéseit.

A produkció a TRIP és a Hogyan írjunk... csapatának ősbemutatója.