Duplakoncerten Boris Berezovsky és a Concerto Budapest művészei

Brahms és Liszt remekművei hangzanak el a Zeneakadémia színpadán.

November 8-án és 9-én a Concerto Budapesttel és a Keller Quartettel ad koncertet az orosz zongoristalegenda, Boris Berezovsky, akinek fellépései kivétel nélkül mindig heves sikert aratnak. Valódi tour de force-ra készül Berezovsky, aki nem először lép fel együtt Keller Andrással és a Concerto Budapest zenészeivel. Ezúttal a hangverseny összes számában zongorázik majd, amelyek mindegyike óriási technikai és művészi felkészültséget követel előadójától.

„Bizonyosan ő a múlt nagy orosz zongorista tradíciójának igazi örököse” – így jellemezte az orosz zongoraművészt a Gramophone magazin, aki jó pár díjat is nyert lemezfelvételeivel. Játéka távolról mindig nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak tűnik, ám az ördögi precizitás mögött szenvedélyt, szellemességet és valódi elmélyültséget is felfedezhetünk. Kivétel nélkül mindig tévedhetetlen ízléssel nyúl a zeneirodalom remekműveihez, így most is erre számíthatunk a Brahms kamarazenéjének ékköveként aposztrofált f-moll zongoraötösében és Liszt két hihetetlenül nehéz, ugyanakkor felettébb élvezetes zongoraversenyében.

A koncertet nyitó kamaraművét a hazai koncertélet egyik legkiemelkedőbb vonósnégyesével, a Keller Quartettel együtt adja majd elő Berezovsky. Az együttest 1987-ben alapította a névadó Keller András, a Concerto Budapest állandó karmestere és művészeti vezetője, tagjai pedig a hazai zenei szakma legnagyobb professzoraitól, Kurtág Györgytől, Mihály Andrástól, Rados Ferenctől, Végh Sándortól és Devich Sándortól tanultak. Brahms szenvedélyes, ugyanakkor a legmagasabb szellemi csúcsokat elérő művében tökéletes összhangban szólal meg az öt hangszer. Ezt követi Liszt I. (Esz-dúr) zongoraversenye, amelyet negyed évszázadon át csiszolt tökéletesre szerzője. A concerto kezdőmotívumáról vált híressé, amely fölé a zeneszerző, vagy egyesek szerint veje, Hans von Bülow a következőket írta: Das versteht Ihr alle nicht, haha! (Egyikőtök sem érti ezt, haha!). Az estet az álmodozó, ugyanakkor technikailag talán még az előzőnél is nehezebb II. (A-dúr) zongoraverseny zárja, amelynek weimari bemutatóján Liszt a zongora helyett a karmesteri pulpitust foglalta el. Berezovsky ezúttal nemcsak a szólista, de a karmester szerepét is magára vállalta, így megtapasztalhatjuk az is, hogyan értik meg szavak nélkül egymást a Concerto Budapest művészei és az orosz művész.

2020. november 8., 9. 19:30 Zeneakadémia

Boris Berezovsky és a Concerto Budapest 1.

Brahms: f-moll zongoraötös, op. 34

Liszt: I. (Esz-dúr) zongoraverseny

Liszt: II. (A-dúr) zongoraverseny

Vezeti és zongorán közreműködik: Boris Berezovsky

Közreműködik: Keller Quartet

Keller András, Környei Zsófia hegedű, Homoky Gábor brácsa, Fenyő László cselló

Concerto Budapest