Művészeti mozifilmek a fotelből

Online elérhetővé vált A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat összes eddigi része, közel harminc művészettörténeti mozifilm.

Olyan friss alkotások is megnézhetők otthonról, mint az Amadeo Modigliani, Frida Kahlo, Paul Gauguin és Peggy Guggenheim életét bemutató, 2020-as epizódok. Hat éve indult útjára „A művészet templomai" mozifilm sorozat, amelynek epizódjai látványos, elsősorban nagyvászonra készült kivitelben mutatják be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, remekműveit és múzeumait. A magyar felirattal látható filmekben a szakértői interjúkat különleges archív felvételekkel és a műalkotások részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik. A jelenlegi helyzetben a mozivetítések természetesen szünetelnek, de a művészetbarátok számára továbbra is elérhetők a sorozat korábbi részei a forgalmazó Pannonia Entertainment által tavasszal indított online filmkölcsönzőben, ahol novembertől az összes eddigi epizód elérhető – a legelső, Vatikáni Múzeumot bemutató 2014-es filmtől a legújabb, 2020. október végén bemutatott Modigliani centenárium című  alkotásig.

A művészeti filmek mellett díjnyertes zenei dokumentumfilmek – köztük Ella Fitzgerald és Ronnie Wood portréfilmje –, életrajzi játékfilmek (Egon Schiele, Mary Shelley, Gagarin) és magyar természetfilm (Vad erdők, vad bércek) is elérhetők az oldalon, összesen több mind 30 teljes mozifilm. A filmek a művészeti élmény és kikapcsolódás mellett oktatási segédanyagként is szolgálhatnak, művészetpedagógusok és oktatási intézmények akár egy egész osztály részére kikölcsönözhetik digitális formában. A filmek a kölcsönzés után 48 órán belül korlátlan alkalommal lejátszhatóak, bármely olyan eszközzel, amely alkalmas internetezése: számítógépen, tableten, okostévén vagy akár mobiltelefonon is – bár ez utóbbi kevésbé ajánlott a kis képernyőméret miatt. A művészeti filmkölcsönző oldalon elérhető. Gyűjtők számára érdekesség, hogy a művészeti filmek hivatalos moziplakátjai – amelyek mind egy-egy híres festményt ábrázolnak – korlázott számban megvásárolhatók az oldalon.

Újdonságok a kínálatban

A filmkölcsönző mostani bővítésével hét olyan új film is bekerült a kínálatba, amelyek nemrég még a mozik műsorán szerepeltek. Elérhető lett A Prado Múzeum – Csodák gyűjteménye, amelyben az Oscar-díjas színész, Jeremy Irons kalauzolja végig a nézőket a világ egyik leglátogatottabb múzeumának történetén és páratlan műkincsein. Előzetes itt.

Az Észak Velencéjének is nevezett Szentpétervár monumentális múzeuma az Oscar-díjas A nagy szépség sztárja, Toni Servillo közreműködésével tárul fel az Ermitázs – A művészet hatalma című epizódban, amely átfogó képet nyújt a múzeum lenyűgöző épületegyütteséről és gyűjteményéről, valamint a neki otthont adó város történelméről. Előzetes itt.

A Gauguin Tahitin egy legendássá vált utazás történetét mutatja be a művészet örök lázadója, Paul Gauguin nyomában, aki Párizstól Bretagne-on át Tahitiig és a Marquieses-szigetekig kutatott az "elveszett paradicsom" után. Előzetes itt.

Az Impresszionista ritkaságok a mozgalom által elindított művészeti forradalom történetét beszéli el ötven, magángyűjteményekből származó, első alkalommal kiállított értékes festményt – köztük Manet, Caillebotte, Renoir, Monet, Cézanne, Signac, Sisley és Berthe Morisot műveit – bemutatva. Előzetes itt.

Elérhetővé vált a sorozat három legfrissebb, 2020. őszi premierfilmje is, köztük a Frida Kahlo sokrétű személyiségét, forradalmian úttörő művészetét és kulturális ikonná válását feldolgozó Viva la Vida, amely Frida saját szavait idézi fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján. Előzetes itt.

A művészet megszállottja című film a 20. századi művészet leghíresebb műgyűjtője és mecénása, Marguerite "Peggy" Guggenheim életpályáját mutatja be átfogó módon, végigkövetve, hogy miként vált a dúsgazdag örökösnő a modern képzőművészet kulcsfigurájává. Előzetes itt.

A művészeti filmkölcsönző újdonságainak listáját a sorozat legújabb, október végén mozikba került része, a Modigliani centenárium zárja, amelyben a 20. századi olasz avantgárd festő és szobrász Amadeo Modigliani élete és művészete egy új nézőpontból, élettársa, Jeanne Hébuterne emlékirataiból tárul fel. Előzetes itt.

A kínálatban ezeken kívül továbbra is elérhetők az elmúlt években bemutatott epizódok is, köztük a firenzei Uffizi-képtárat, a Vatikáni Múzeumot, Leonardo, Raffaello, Tintoretto, Caravaggio, Monet, Van Gogh, Klimt és Schiele, Bosch és Salvador Dalí életpályáját bemutató filmek. Az elérhető filmek köre a következő napokban is tovább fog bővülni, többek között a londoni Victoria&Albert Museum David Bowie életműállításáról vagy a British Museum nagyszabású Hokuszai-tárlatáról készült filmekkel. További részletek a sorozatról a Facebook-oldalon olvashatók.