Izgalmas okosváros fejlesztésekkel indultak el a Startup Campus őszi inkubációs programjai

A legjobb csapatok az inkubáció végén 20 milliós kezdőbefektetést szerezhetnek.

Tizenegy csapattal indultak a Startup Campus, az EIT Urban Mobility RIS HUB Magyarország és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures őszi inkubációs programjai, amelyekben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem szakmai partnerként vesz részt. A Startup Campus University programjai 2016 óta segítik a nagy növekedési potenciállal rendelkező, ötlet vagy prototípus fázisban járó innovatív fejlesztéseket, termékeket és szolgáltatásokat. Minden félévben a beválogatott csapatok közül a legjobbak az üzletfejlesztési képzést elvégezve készen állnak az első körös befektetésre a Hiventures és a Startup Campus Inkubátor révén, idén ez egyenként 20 millió forintot jelenthet a legígéretesebb projektek számára.

Az őszi UNI BME és UNI Győr Startup Programok kihívásait az inkubációk egyik szervezője, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) városi mobilitással foglalkozó kezdeményezése, az EIT Urban Mobility, adta. A két programba összesen 43 ötlettel pályáztak fiatal innovátorok, ezek közül minden harmadik valamilyen városi mobilitással kapcsolatos projekt volt. Egy online kiválasztási tábort, azaz bootcampet követően végül az UNI Győr programba öt, az UNI BME inkubációba pedig hat csapat került be. A fejlesztések között van okostelefonos vezetéstámogató rendszer, töltőinfrastruktúra optimalizáló alkalmazás elektromos járművekre, dinamóhoz hasonló elven működő, kontaktmentes biciklivilágítás, elektromos teherszállító eszköz kistömegű rakományra, valamint a fesztiválszervezés átalakuló kihívásait kezelő applikáció is.

Az idei program érdekessége, hogy igen magas arányban kerültek be már prototípussal rendelkező csapatok. Ők az elkövetkezendő hetekben egy intenzív, online inkubációban fognak részt venni, ahol többek közt az üzleti modellről, a versenytársak és a vásárlók feltérképezéséről, valamint a nemzetközi piacra lépésről is szó lesz, üzleti szakemberek és a BME Z10 szakmai előadásában. A képzésen kiemelt figyelmet kap a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának együttműködésében a szellemi tulajdon védelme. A workshopokat követően a legjobb csapatok meghívást kapnak a december elején megrendezésre kerülő startup versenyre és Demo Dayre, ahol befektetők, zsűri és ipari vállalatok előtt prezentálhatják megoldásaikat, és ez alapján befektetési ajánlatot is kaphatnak.