Megmozdult az egész ország a pécsi épületfestő rajzpályázatra

A szerdán zárult versenyre összesen 1200 pályázat érkezett az ország minden tájáról.

Rengeteg gyermek szeretne fényfestővé válni, legalábbis ezt mutatja az adventi épületfestő rajzpályázat elsöprő sikere. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. célja az volt, hogy ebben a különösen nehéz időszakban is minél több gyermeket alkotásra, kreativitásra buzdítson, és egy kis jókedvet, szépséget csempésszen az adventi időszakba. Az ifjú fényfestők a Dzsámira komponálhatták meg alkotásaikat, a kapott mintasablon segítségével.

A nevezések az egész országból érkeztek, és voltak köztük komplett óvodai csoportok, iskolai osztályok is. A szervezőket különösen meghatotta annak a nem látó kislánynak az alkotása, akinek a tanára gombostűvel szurkálta körbe a sablon kontúrvonalait, és a lány így tudta elkészíteni csodaszép rajzát.

A Zsolnay Fényfesztivál szervezőcsapata az előválogatást követően mindhárom korcsoportból 60-60 művet digitalizál. A pécsi belváros karácsonyi fényein kívül a Dzsámira vetített alkotások is segítenek hozzájárulni a járókelők ünnepi hangulatához advent második és harmadik hétvégéjén. A rajzok a Fényfesztiválon megszokott színvonalon fognak megjelenni, és a vetítésről készült felvételek online is elérhetők lesznek, így otthon, biztonságos körülmények között tekinthetők meg. Nemcsak gyerekrajzok díszítik majd a Dzsámit: a Laluz Visuals alkotócsoport fényművészei november 27-től december 20-ig öltöztetik fényköntösbe az épületet esténként 16.30-19.30 között.

A rajzpályázat közönségszavazása december 9-én 17 órától indul ezen az oldalon keresztül, és december 18-án 17 óráig tart. Ugyanitt tekinthetők majd meg a kivetített alkotások is. A szakmai zsűri és a közönségszavazatok alapján minden korosztályban a 6-6 legjobb alkotást fogják díjazni. Az eredményhirdetés online lesz követhető december 19-én.