Kulteátrum - Otthonába visszük a színházat

Ingyenes decemberi online előadások a Kulteátrumtól.

Az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szeptember óta működő Kulteátrum túl van számos sikeres előadáson. A múzeum és a színház vezetősége úgy döntött, hogy a december 3-tól műsorra kerülő online előadásait – a nehéz helyzetre való tekintettel – ingyen juttatja el a színvonalas kulturális csemegéket szerető nézők számára. A Kulteátrum-MKVM öt előadást helyez el a különleges színházi élményeket örömmel megtekintők karácsonyfája alá. Az ajándékcsomagban olyan nagyszerű művészek produkciói kerültek, mint Bíró Krisztina, Czifra Krisztina, Kováts Kriszta, Papadimitriu Athina és Pregitzer Fruzsina.

Az ingyenes online előadások sorát Müller Péter bölcs gondolaival Papadimitriu Athina kezdi, mely december 3-án lesz látható. A Szeretetkönyv című előadást Kutik Rezső élő zenei kísérete fűszerezi. A Perjés János által színpadra alkalmazott műsor mottója: „A szeretetről beszélni egyedül nem lehet. Csak együtt.” A teher alatt NŐ avagy itt nem lehet megmaradni című előadást Bíró Krisztina írta és szerkesztette. A Máthé Zsolt rendezte darab három színésznő - Bulyovszkyné Szilágyi Lilla, Fedák Sári és Karády Katalin – életútjáról és karrierjéről szól, de sorsuk, törekvésük jóval túlmutat a művészetükön. A három különböző történelmi korszakban élő művészről szóló darabot Bíró Krisztina, Dobra Mara és Kerekes Viktória előadásban december 5-én lehet online megtekinteni. A vámkisasszony - a Manna Produkciótól - december 11-én lesz online elérhető. Czifra Krisztina előadásban a Don Juan mitológia darabja női szemszögből közelíti meg az örök témát. A női függetlenedés, a férfi szakmáknak a gyengébbik nem által való meghódítása, a divatos egyenjogúsági harcok és jelszavak, a nemek közti vágyott különbségtétel-eltörlés izgalmas, égető kérdéseket vet fel. Az előadás írója Kállai R. Gábor, rendezője Harangi Mária. Kováts Kriszta Arany-óra című zenés-verses estjében Arany János balladáit Szirtes Edina Mókus többszólamú acapella megszólalásra zenésítette meg. Az előadásban Szörényi Levente Vörös Rébék című klasszikus dala új hangszerelésben szólal meg. December 13-án Kováts Kriszta önállóan vállalkozik arra, hogy elénekelje a balladákat, mely közben a kíséret felvételről szólal meg. Legyen világosság! címmel Pregitzer Fruzsina Mécs László estje december 15-én lesz online látható. Mécs László a két világháború alatti időszak közkedvelt költője volt, akit 1945-től máig is elhallgatnak. A papköltő hitének elemzése, kételyei, kínjai, szociális érzékenysége mellett humorérzéke is megjelenik a kiválasztott költeményekben. A verseket Pregitzer Fruzsina színművész és Bata Hajnalka népdalénekes adják elő.

A Kulteátrum-MKVM valamennyi ingyenes online előadása 19 órakor kezdődik.

Az ingyen jegyekhez ezen az oldalon lehet hozzájutni.

2020. december 3., csütörtök, 19 óra

Müller Péter: Szeretetkönyv - élő közvetítés

Müller Péter csodálatos gondolatai a szeretetről, gyönyörű dallamokkal fűszerezve Papadimitriu Athina és Kutik Rezső színpadi játékában. „A szeretetről beszélni egyedül nem lehet. Csak együtt.”

Színpadra alkalmazta: Perjés János

Online jegyár: ingyenes. Jegyfoglalás

2020. december 5., szombat, 19 óra

Teher alatt NŐ avagy itt nem lehet megmaradni – online előadás

Bulyovszky, Fedák, Karády - Három életút, három karrier, három történelmi időszak. Három nő.

Mindhárman színésznők, noha nem csupán azok. Kettejük neve még él a köztudatban, a harmadikra olvasott filoszok sem emlékeznek. Bulyovszkyné Szilágyi Lilla, Fedák Sári, Karády Katalin. Valamiért mindhárman elmentek az országból, egyikük a földrészről is. Van, aki visszatért, van, aki nem. Meggyőződésből távoztak, sőt, menekültek, egy jobb élet reményében. Pénzt akartak, sikert akartak, nyugalmat akartak, biztonságot. Ideig-óráig megadatott. De legfőképpen függetlenségre vágytak, elsősorban a férfiaktól. Nem voltak harcos nőjogi aktivisták, csak nem értették, miért nem járnak nekik ugyanazok a lehetőségek, mint a férfiaknak. Az előadás hossza 90 perc

Előadják: Bíró Krisztina, Dobra Mara, Kerekes Viktória

Rendező: Máthé Zsolt, Író: Bíró Krisztina, Szerkesztő: Bíró Krisztina, Jelmez: Kerekes Viktória Papp Janó, Zene: Kákonyi Árpád, Produkciós vezető: Nyáry Krisztián

Online jegyár: ingyenes. Jegyfoglalás

2020. december 11., péntek 19.00 óra

Manna produkció: A vámkisasszony -– élő közvetítés

A Don Juan mitológia ezen darabja nem akármilyen női szemszögből közelíti az örök témát. A vámkisasszony független, önálló élet mellett döntött, férfias szakmát választott magának, testi és lelki szükségleteit patikamérlegen mérve elégíti ki, társadalmi helyzete stabil és megingathatatlan, élete szabályozott és rendezett, biztonságban tudhatja magát addig a napig, míg ki nem hirdetik: néhány napra városuk vendége lesz a hírhedt Don Juan. A kísértés házhoz jön - hiszen a vendég bizonyára azon a kapun át érkezik majd a városba, ahol hősünk teljesít szolgálatot. A végkimenetel pedig nem kérdéses...

Előadja: Czifra Krisztina

Rendező: Keményffy Tamás, Harangi Mária, Szerző: Kállai R. Gábor, Zeneszerző: Czifra Zoltán, Díszlet: Romvári Gergely, Jelmez: Nagy Viktória, Koreográfus: Fejes Kitty

Online jegyár: ingyenes. Jegyfoglalás

2020. december 13., vasárnap, 19.00 óra

Kováts Kriszta: Arany-óra – online előadás

Arany János balladáit Szirtes Edina Mókus többszólamú acappella felállásra zenésítette  meg, ahogy Szörényi Levente Vörös Rébék című klasszikus dala is új hangszerelésben szólal meg. Kováts Kriszta egy órában önállóan vállalkozik arra, hogy elénekelje a balladákat, miközben a kíséret felvételről szól majd.

(km: Fool Moon énekegyüttes, Farkas Gábriel - ének, Keönch László – beatbox)

Az elhangzó balladák:

Mátyás anyja, Vörös Rébék, Hídavatás, Zách Klára,

Tetemrehívás, Népdal, A walesi bárdok, Ágnes asszony

Online jegyár: ingyenes. Jegyfoglalás

2020. december 15., kedd, 19.00 óra

”Legyen világosság!” Pregitzer Fruzsina Mécs László-estje – online előadás

125 éve született Mécs László. a két világháború közkedvelt költője volt, akit 1945 után, és sajnos, azóta is mintha tökéletesen elhallgatnának. Papköltőként hitének elemzése, kételyei, kínjai, szociális érzékenysége, de humorérzéke is - megjelennek az általam választott versekben. Kikerülhetetlen az, hogy markánsan emelte fel a hangját a fasizmus ellen, a háború értelmetlensége ellen.

Bata Hajnalka népdalénekessel együtt adjuk elő, Hajnalka az adott egyházi évnek megfelelően - adventi, húsvéti böjti, de Mária-énekekkel színesíti a versfolyamot.

Előadják: Pregitzer Fruzsina és Bata Hajnalka

Online jegyár: ingyenes. Jegyfoglalás