Az online hackerek lopott útlevéladatokat árulnak

A személyazonosság-lopás egyre népszerűbb bűncselekmény. 2018-ban az Identity Theft Resource Center 126%-os növekedést figyelt meg az adatsértésekben, amelyek nagy része érzékeny személyes adatokat érintett.

A hackerek útlevél- és személyigazolvány-adokat lopnak, hogy azokat illegális tevékenységekhez – például a határátlépéshez és más személy nevében banki kölcsönök felvételéhez – felhasználhassák. A kiberbűnözőknek csak az áldozat teljes nevét, születésnapját, állampolgárságát és útlevélszámát kell beszerezniük a dokumentumaik meghamisításához. Noha a legtöbb ember tisztában van az általános, hitelkártyákat érintő csalásokkal, nem mindenki tudja, hogy az ellopott útlevéladatok nagyobb kockázatot jelenthetnek.

A 2018-ban a Marriot hoteleket érintő súlyos adatsértés során a hackerek hozzáfértek a foglalási adatbázishoz, és 500 millió emberről sikerült információt gyűjteniük. A csalók ellopták a vendégek nevét, vezetéknevét, elérhetőségét és születési idejét. Ráadásul megszerezték a Marriot ügyfeleinek útlevéladatait.

„Amikor egy hotelt kibertámadás ér, a támadók hozzáférnek az emberek útleveléhez. Ez azzal a kockázattal jár, hogy ellopják a hotel ügyfeleinek személyazonosságát. Ráadásul az útlevelek és az igazolványok olyan információkat tartalmaznak, amelyek hasznosak lehetnek pszichológiai manipuláció során. A hamis személyigazolványokat később felhasználják az országba történő belépéshez vagy az ország elhagyásához, bankszámlanyitáshoz vagy a hatóságok elől történő rejtőzködéshez.” – magyarázza Daniel Markuson, a NordVPN digitális adatvédelmi szakértője.

Miután ellopják az útlevéladatokat, az online hackerek eladják őket a feketepiacon. Az adatokat fizikai útlevelek vagy azok digitálisan beolvasott változatának létrehozásához, illetve elkészült személyigazolványok sablonpéldányának létrehozásához használják. Az útlevelek árai a feketepiacon változók. Egy fizikai útlevél átlagosan 14 000 dollárba kerül a láthatatlan weben. Tartalmazhatja az útlevéladatokat, a digitális chipet és más elemeket, amelyek segítségével számos országban fel lehet őket használni. Az azonosításra szolgáló igazolás (például egy útlevelet és annak beolvasott verzióját tartó ember) körülbelül 61 dollárba kerül a feketepiacon. A digitálisan beolvasott verziók körülbelül 15 dollárba kerülnek.

Különböző módszerek segítségével megtudhatja, hogy útlevéladataival visszaélnek-e bűnözők. Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma szerint az Egyesült Államokba érkező és onnan távozó emberek nyomon követhetik nemzetközi utazási előzményeiket. Be kell írni a nevet, a vezetéknevet, a születésnapot és az útlevélszámot a rendszerbe.

A funkció más országokban azonban nem érhető el. A csalók anélkül használhatják emberek személyes adatait, hogy az áldozatok tudnának erről. Éppen ezért fontos megelőző intézkedéseket megtenni annak érdekében, hogy személyazonosító adatai biztonságban maradjanak.

„Először is érdemes figyelni arra, hogy hol adja meg az ember az útlevéladatait. Csak biztonságos webhelyeken adja meg  személyes adatait. Továbbá, ha tud róla, hogy érzékeny adatai kiszivárogtak egy adatsértés során, érdemes befektetnie egy online ellenőrzésbe. Végül pedig érdemes megfontolni útlevele kicserélésének lehetőségét is egy esetleges adatsértés után” – tanácsolja Daniel Markuson, a NordVPN digitális adatvédelmi szakértője.

A NordVPN a világ legfejlettebb VPN-szolgáltatója, amelyet világszerte több mint 12 millió internetező használ. A NordVPN kettős VPN-titkosítást, rosszindulatú programok blokkolását és az Onion over VPN szolgáltatást nyújtja. A termék nagyon felhasználóbarát, a piacon az egyik legjobb áron elérhető, több mint 5000 szerverrel rendelkezik világszerte 60 országban, és P2P-barát. A NordVPN egyik legfontosabb jellemzője a nulla-naplózási politika.

További információ: nordvpn.com.