A művészet felemel

Megindító karácsonyi kisfilmmel készül az ünnepekre a Müpa.

A Müpa életében mindig kiemelten fontos az év utolsó hónapja, de az elmúlt időszak kihívásokkal teli hetei után idén talán még fontosabbak a művészettel teli, felemelő, reményt adó pillanatok. Erről is szól a Müpa idei karácsonyi kisfilmje, amely az intézmény virtuális adventi kalendáriumában debütált advent második hétvégéjén, és egy titokzatos helyszínre kalauzolja a nézőket, megmutatva a zene varázslatos erejét.

Ki ne szeretné tudni, mi történik a hangversenyteremben, miután a koncert véget ér, és a közönség hazamegy? Ki ne vágyna rá, hogy bekukkanthasson a kulisszák mögé vagy – jelen esetben – a színpad alá, ahová a zongorák költöznek ideiglenesen a következő „fellépésig”? A Müpa idei karácsonyi kisfilmje segítségével most a nézők is bepillantást nyerhetnek a színfalak mögötti titkokba, megismerkedhetnek egy igazán különleges hangszerrel, és tanúi lehetnek egy újonnan szövődő, szokatlan barátságnak is; az ünnepi alkotás ugyanis a Müpa egyik színpadi díszítőjének zenélni vágyó kislánya és egy varázslatos, de koncertek hiányában elárvult zongora elképzelt történetét meséli el. A kisfilmben a szereplők a muzsika által találnak egymásra, és közösen tanulnak meg eljátszani egy karácsonyi dallamot.

„Ebben a rendkívüli évben felértékelődött mindaz, amit korábban természetesnek vettünk: megtapasztalhattuk, hogy a kultúra milyen sokat ad az életünkhöz, és azt is, hogy a művészeti élmények valóban képesek felemelni, kiemelni minket a hétköznapokból. Ez az esztendő a digitális platformokon elérhető művészeti élményekről kellett, hogy szóljon. Addig is, míg eljön a várva várt pillanat, amikor újra személyesen is találkozhatunk a Müpa tereiben, szeretnénk ezzel a rövidfilmmel megköszönni hűséges közönségünknek és fantasztikus művészeinknek az elmúlt időszakban tanúsított végtelen támogatást, szeretetet, biztatást” – fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Kiemeli, hogy az adventi időszakban számtalan ingyenes koncertközvetítéssel, a Müpa adventi kalendáriumában naponta új elérhető tartalommal, a Müpa partneriskola-programjának 50 000 diákja számára pedig különleges lapozgatható meglepetéssel, és egy ismeretterjesztő online zenei játékkal készült az intézmény.

„A Müpa produkcióinak hátterében egy hatalmas tudással és tapasztalattal rendelkező fantasztikus csapat dolgozik nap mint nap. Ebből a színfalak mögötti, sokak számára láthatatlan világból is szeretnénk megmutatni néhány pillanatot a nézőknek a karácsonyi kisfilmben. Ezzel is azt szeretnénk üzenni, hogy a Müpa elhivatott csapata most is minden erejével azon dolgozik, hogy élményt, feltöltődést és egy kis reményt nyújtson a közönségnek: most épp online, mozgóképes tartalmak formájában” – mondja Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese.

A karácsonyi rövidfilmben a főszereplő kislányt Bicskey Míra alakítja, a kislány édesapjának szerepében az Örkény Színház színművésze, Vajda Milán tűnik fel, a film harmadik, de nem kevésbé fontos szereplője pedig maga a zongora, amelynek különlegessége, hogy „életre kel”, és „magától” megszólal, így segítve a főszereplő kislányt a tanulásban. Ezt az illúziót az alkotók egy hangszerkülönlegesség alkalmazásával, az úgynevezett magától játszó zongorával teremtették meg, amely képes távirányítással is működni, illetve az előre rögzített hangokat külső beavatkozás nélkül lejátszani.

A karácsonyi kisfilm rendezője a Balázs Béla-díjas Szász Attila, akinek nevéhez számtalan reklámfilm mellett olyan kiváló, többszörösen díjazott játékfilmek is fűződnek, mint A berni követ, a Félvilág vagy az Örök tél, amelynek főszerepéért egyébként Gera Marina nemzetközi Emmy-díjat kapott. A filmben megszólaló művek Liszt Ferenc tizenkét zongoradarabból álló sorozata, a Karácsonyfa-ciklus darabjai, a Psallite és az Adeste Fideles címet viselő alkotások átdolgozásai. Az eredeti darabokat a már idősödő Liszt az unokájának, Danielának írta, a kisfilmben hallható változatokat pedig a Solaris zenekarból is ismert Erdész Róbert írta át azzal a céllal, hogy a bennük található hangtávolságok a gyerekek számára is könnyedén megszólaltathatóak legyenek a zongorán.

A karácsonyi kisfilm a Müpa virtuális adventi kalendáriumának hatodik ablaka mögött rejtőzött, ahol a következő hetekben is izgalmas felvételek követik majd egymást: az intézmény online adventi naptárja egészen december 24-ig naponta új, eddig sehol nem közölt tartalmakkal lepi meg a közönséget. A kisfilm elérhető a Müpa hivatalos YouTube-csatornáján.