Világsztár dönt a Virtuózok sorsáról

Maestro Placido Domingo, a finálé szuperzsűrije segít a nemzetközi döntnököknek a nehéz választásban.

Pénteken legizgalmasabb, döntő epizódjához érkezik a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató hatodik évada, a Virtuózok V4+ - Közös nyelven zenélünk. A műsor most először lépett ki Magyarország határain kívülre, mégpedig úgy, hogy a fellépőket és a zsűrit a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia), valamint Szerbia adta. Az elődöntőket és a mesterkurzust, és a most következő Szuperdöntőt egyszerre sugározza valamennyi ország állami tévéje, így egy hetvenmilliós populációt ér el a magyar fejlesztésű műsor, milliók láthatják a nemzetenként két-két elbűvölően tehetséges fiatalt. Ők már a legjobbak, hosszú válogató előzte meg minden országban a kiválasztást, így került mindenhonnan két-két fiatal a műsorba. De hogyan lehet a legjobbak közül kiválasztani a Virtuózok Virtuózát? Ezzel a kérdéssel a zsűri már korábban is találkozott, most viszont tényleg a legnehezebb a dolguk, így a legnagyobb segítségre van szükségük.

A segítség nem marad el a pénteki Szuperdöntőben tehát: Maestro Placido Domingo, a világhírű spanyol operaénekes és karmester, aki már régóta a Virtuózok pártolója, a licensztulajdonos cég részvényese, és természetesen a komolyzene és tehetségtámogatás elkötelezett rajongója. Pénteken este ő is ott ül a Szuperdöntő adásában, ahol nem csak fia, Plácido Domingo Jr. szerzeményét, valamint pártfogoltját, a 16 éves volt győztest, Balázs-Piri Somát és a Budafoki Dohnányi Zenekart vezényli, de véleményezi is a tíz fellépőt. A legfontosabb feladata az lesz, hogy segítsen eldönteni a magyar, a cseh, a szlovák, a lengyel és a szerb zsűritagnak, hogy a két legjobb közül ki legyen a legeslegjobb. -A fiataloknak hihetetlen tudása van, a tehetségük is elképesztő. Már gyerekként hatalmas zenei kvalitással bírnak – véleményezte előre a Maestro a fellépőket, ami azt sugallja, neki sem lesz könnyű a döntés.

Mindegyik fiatal maga a komolyzene jövője, ám az, hogy a tíz, döntőbe jutott ifjú tehetségből ki lesz a hivatalos győztes, aki a Magyar Nemzeti Bank által felajánlott, fejenként bruttó 15 ezer eurós pénzdíjat vagy 5000 eurós különdíjat nyeri, az csak pénteken este derül ki! A döntős fiatalok - Abouzahra Amira (14), Rozsonits Ildikó (14), Kristina Vasic (8), Vuk Vukjlovic (15), Martin Sulc (18), Eduard Kollert, Dawid Siwiecki (13), Zarina Zaradna (9), Alzbeta Rehaková (18) és Ajna Marosz (13) - közül többeknek nincs még saját hangszere, ezért bármelyikük is nyer, a nyeremény mindenképp jó helyre megy majd, tanulmányaik támogatására és hangszervásárlásra fordíthatják azt.

Az idei évad hamarosan lezárul – azonban ez nem jelenti azt, hogy vége is, a Virtuózok YouTube csatornáján a válogatók során rögzített értékes felvételeket és rengeteg háttéranyagot kezdenek el közzé tenni majd.

Virtuózok Szuperdöntő december 18-án, péntek este 20:30-tól a Duna TV és az M5 műsorán.